UHAPŠENA 31 OSOBA

Velika akcija Europola: Razbijen ogranak "Balkanskog kartela", voćarsku kompaniju služili za transport kokaina

U okviru akcije je otkriveno i oduzeto 25 vozila, 10 komada vatrenog oružja, elektronska oprema procijenjena od 13 miliona eura i oko tri miliona eura

Velika akcija Europola. Screenshot

E. Ć.

17.2.2024

Europol je razbio mrežu krijumčara droge koji su isporučivali kokain u zemlje Evropske unije. U okviru ove akcije "pali" su vođe narkokartela iz Španije i Ekvadora.

Kao paravan za transport droge korištena je voćarska kompanija. Izvršen je pretres 66 lokacija. Ukupno je uhapšena 31 osoba, 13 u Španiji i 18 u Ekvadoru.

Kako je navela policija Valensije, među uhapšenima je i 18 pripadnika "Balkanskog kartela".

Zamrznuta imovina

U okviru akcije je otkriveno i oduzeto 25 vozila, 10 komada vatrenog oružja, elektronska oprema procijenjena na 13 miliona eura i skoro tri miliona eura gotovine u različitim valutama, uključujući eure. Zamrznuta je imovina ukupne vrijednosti od 48 miliona eura.

Podsjetimo, istraga je počela početkom 2023. godine, nakon saznanja za postojanje kriminalne organizacije koja je, predvođena albanskim državljanima koji žive u Valensiji, bila posvećena velikoj trgovini kokainom, kao i pranju novca.

Prema pisanju španskih medija, pokrenuta je istraga protiv italijanskog biznismena koji živi u Marbelji. Otkrivene su njegove konekcije sa albanskim državljaninom čije je sjedište u Ekvadoru.

Kompanija sa sjedištem u Srbiji

Navodi se kako je postojalo nekoliko kompanija sa sjedištem u Srbiji, koje su služile za distribuciju droge.

Operativne informacije su pokazale da je albanski biznismen imao ugovor sa kolumbijskim dobavljačima da distribuira četiri tone kokaina mjesečno.

Mnogi od glavnih saradnika italijanskog biznismena imali su jake veze sa zapadnim Balkanom i upravljali su distributivnom mrežom koja je bila raširena širom Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.