GODIŠNJICE

Zukorlić za Pink iz Srebrenice: Pitanje genocida jeste pitanje odnosa prema žrtvi, a pomirenje je put koji nema alternativu

Zukorlić: Najveća lekcija ljudske savjesti. Arhiv

Avaz.ba

11.7.2019

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, koji je prisustvovao u Srebrenici na obilježavanju 24. godišnjice genocida, telefonskim uključenjem u program Pink televizije kazao je da je ovo prilika da se izrazi poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

Također, istakao je da je važno da današnji dan treba da se shvati kao najveća lekcija ljudske savjesti, čovječanstva u odnosu prema čovjeku, u odnosu prema toj mogućnosti da ljudska vrsta doživi takvo posrnuće i da izvrši zločine kakvi su počinjeni u Srebrenici.

- Pitanje zločina jeste pitanje odnosa prema žrtvi, prema porodici žrtve, pitanje zločina je prije svega pitanje odnosa prema sebi i zato svi koji misle da će drugačijim tumačenjem zločina, iskrivljenjem te slike, negiranjem zločina, negiranjem genocida, pomoći vlastitoj zemlji, vlastitom narodu, griješe, a pitanje negiranja zločina i nepravednog odnosa prema zločinu je neka vrsta zla prema sebi, svojim pokoljenjima – kazao je Zukorlić.

To je, kako naglašava, pitanje budućnosti i zato mi moramo ispraviti svoj odnos prema bilo kom zločinu, kao i zločinu genocida u Srebrenici. 

- Stranka pravde i pomirenja se zalaže za pomirenje i to nije samo dio programa, to je put koje nema alternativu – naglasio je on. 

Kako kaže, ono što se dešavalo na Balkanu u prethodnom stoljeću jesu povremeni i žestoki sukobi, ratovi, svađe, izgradnja vlastitog identiteta na negaciji i neprijateljstvu.

- Dovoljno je stotinu godina, dovoljno je svima da shvate da to nije pravi put i da je pravi put otvoriti novi put, otvoriti novu stranicu, stranicu pomirenja – zaključio je Zukorlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.