SUKCESIJA

Srbija pokušava preoteti ambasadu bivše SFRJ u Moskvi vrijednu 16 miliona dolara

Beograd je BiH kiriju za korištenje zgrade ambasade u Ankari platio još prošle godine i te su pare već uložene u adaptaciju

Zgrada amabsade bivše SFRJ u Moskvi: Srbija bi je samo za sebe. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

14.7.2019

U Beogradu je početkom ovog mjeseca održan sastanak Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji se odnosi na provođenje Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. Na sastanku, kako nezvanično saznaje „Avaz“, nije bilo nikakvih novih konkretnih dogovora u vezi s raspodjelom imovine između država nasljednica, samo su određenim rezolucijama potvrđeni raniji dogovori. 

Podjela objekata

No, Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije, izjavio je jutros u programu jedne televizije u Srbiji da je na sastanku,  između ostalog, „izvršena podjela objekata u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine i da je Srbija razdužila obaveze prema BiH" u vezi s tim objektom.

Nekim od učesnika sastanka u Beogradu koje je „Avaz“ kontaktirao, a koji nisu htjeli javno govoriti, nije jasno zbog čega Odalović spominje zgradu ambasade bivše SFRJ u Ankari, koja je odavno sukcesijom pripala BiH, a Srbija, koja je nastavila dio te zgrade koristiti pod kirijom, obaveze po tom osnovu u iznosu od oko 600.000 dolara izmirila je još prije godinu.

- Taj novac, uz onaj koji je izdvojila i Turska, već je uložen u adaptaciju zgrade u Ankari, gdje će BiH u septembru i zvanično otvoriti renoviranu zgradu našeg diplomatskog predstavništva - kazao je naš izvor.

Amabsada BiH u Ankari:U toku adaptacija, otvorenje u septembru. Arhiv

Zanimljivo je da je Odalović, kao srbijanski predstavnik u procesu raspodjele imovine, govorio o već ranije završenim raspodjelama koje su na nedavnom sastanku tek potvrđene određenim rezolucijama, a da nije kazao da je Srbija na sastanku početkom jula u Beogradu pokušala predstavnicima drugih zemalja nametnuti svoj stav da Srbiji u potpunosti pripadne kompleks bivše ambasade SFRJ u Moskvi.

Žučna rasprava

Kako saznaje „Avaz“, u žučnoj raspravi s predstavnicima još pet zemalja sukcesora, koje se ne žele odreći dijela kolača od objekta u Moskvi, čija je vrijednost procijenjena na 16 miliona dolara, a što im i sporazumom o sukcesiji pripada, predstavnici Srbije to što žele samo za sebe zgradu u Moskvi pravdali su time što su oni navodno direktno uložili svoja sredstva.

Predstavnici Hrvatske, BiH, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije odbili su mogućnost da taj kompleks u Rusiji pripadne samo Srbiji. Naredni sastanak Zajedničkog komiteta bit će održan u Sarajevu, u septembru ili oktobru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.