SJEDNICE

Osigurano 25 miliona maraka za borce

Predstavnički dom FBiH: Sutra borački zakoni na dnevnom redu. Avaz

Piše: S.K.

15.7.2019

Uoči sutrašnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH  Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku ovog doma razmatrao je danas rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je potrebno donijeti zbog primjene novog zakona o demobilisanim borcima. 

- Kako je prikazano u rebalansu za provedbu zakona osigurano je 25 miliona KM i to od pravosnažnih sudskih presuda i unutrašnjom preraspodjelom sredstava u okviru Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata - izjavio je nakon sjednice predsjednik Odbora Husein Rošić (SDA).

Među brojnim pravima za demobilisane borce zakon propisuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Osim novog zakona o demobiliziranim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa budžeta je i potreba planiranja namjene sredstava "klirinškog duga", odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 miliona KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.

Ovogodišnji rebalans budžeta usvojen je uz dva suzdržana glasa, članova koji dolaze iz SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.