SARAJEVO U Vijećnici održan komemorativni skup

Džaferović: U ovoj noći, tačno prije tri godine, turski narod je pokazao svoju veličinu

Da je uspio državni udar, danas ne bi bilo demokratije u toj državi, poručio je član Predsjedništva BiH

Anadolija
16.07.2019 00:05

Šefik Džaferović

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferovićporučio je večeras u Sarajevu prilikom obraćanja na komemorativnom programu povodom obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016., kako pokušaj državnog udara predstavlja prvorazredni čin terorizma.

U Vijećnici u Sarajevu večeras su održani komemorativni program i koncert povodom obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine u Turskoj.

Riječ je o programu povodom 15. jula – Dana pobjede demokratije i sjećanja na šehide, a koji je počeo intoniranjem himni dvije zemlje nakon čega je organiziran prigodan vjerski program. Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, u koordinaciji atašea za obrazovanje, a uz organizaciju profesora i studenata Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, održani su komemorativni program i koncert.

Prikazan je i dokumentarni film o onome što se u Turskoj dešavalo u noći 15. jula 2016., o načinu na koji su pučisti pokušali izvesti državni udar, a turski narod, ne obazirući se na opasnost s kojom se suočava, hrabro stao u odbranu demokratije i države.

Mnogi koji su prisustvovali programu u Vijećnici nisu mogli skriti emocije zbog onoga što se dešavalo u Turskoj u noći 15. jula.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović kazao je kako "smo se večeras okupili kako bi se prisjetili dramatičnih događaja u noći 15. jula 2016., kada je turski narod spriječio državni udar i sačuvao svoju slobodu".

Pokušaj državnog udara predstavlja prvorazredni čin terorizma, jer se drugačije ne mogu objasniti pucanje na goloruki narod, bačene bombe na parlament i pokušaj da se ubije legalno i legitimno izabrani predsjednik - rekao je Džaferović. 

Dodao je kako se večeras odaje počast svim stradalim koji su se goloruki suprotstavili tenkovima, odlučni da pod svaku cijenu odbrane demokratiju od nasrtaja tiranije.

- U ovoj noći, tačno prije tri godine, turski narod je pokazao svoju veličinu, potvrđujući svoju suverenost i opredijeljenost da vlada sobom, preko svojih izabranih predstavnika i nikog drugog - rekao je Džaferović.

Kazao da je, kojim slučajem, te noći uspio državni udar, danas ne bi bilo demokratije u Turskoj, narodu bi bile uskraćene osnovne slobode, a o njegovoj sudbini bi odlučivala vojna hunta.

Dodao je kako su samo najmračniji umovi mogli zloupotrijebiti dijelove turske vojske i okrenuti ih protiv svog naroda, koji je srećom odbacio tiraniju i izdaju.

Dodao je kako je plaćena velika cijena, pučisti su usmrtili veliki broj nedužnih civila, ali turski narod je jednom za svagda kazao ”ne“ tiraniji. Džaferović je podsjetio kako je turski narod u najtežim trenucima pokazao da vjeruje svom lideru, Recepu Tayyipu Erdoganu, izabravši slobodu umjesto ropstva, pravdu umjesto nepravde, lojalnost lideru i domovini umjesto izdaje.

- Večeras smo ovdje da potvrdimo zajedničke vrijednosti – slobodu i demokratiju. Historija je mnogo puta pokazala da samo narod koji poštuje sebe, poštuje i svoje lidere. Narodu koji ne poštuje sebe, lahko je omrznuti njegove lidere, a to je uvijek bio prvi korak ka gubljenju slobode - rekao je Džaferović.

Dodao je kako se Turska, nakon pokušaja puča, suočila s brojnim posljedicama koje je on ostavio.

- BiH i Tursku vežu snažne historijske i kulturne veze. Republika Turska snažno podržava pozitivne procese u BiH, s naglaskom na evropski i NATO put naše zemlje kao i na polju investicija, o čemu svjedoči i projekat autoput Sarajevo-Beograd. Turska uvijek podržava BiH i BiH uvijek podržava Tursku. Turska je prijateljska zemlja za sve nas u BiH, a prijatelji se najbolje prepoznaju kada je najteže - poručio je Džaferović.

Kazao je kako mu je drago vidjeti da je Turska uprkos brojnim izazovima sačuvala svoje demokratske institucije, a turski narod demokratski duh.

- Turska nastavlja svoj put ka prosperitetnom i dobro organiziranom društvu, te poziciji regionalne sile koja garantuje mir i stabilnost svom narodu, ali i doprinosi jačanju mira i stabilnosti i u drugim regijama, uključujući i ovaj dio svijeta - rekao je Džaferović.

Komentari

NA VRH