PROCESI Prvostepena presuda ove pravosudne institucije

Sud BiH donio presudu: Ahmet Sejdić oslobođen svih optužbi Tužilaštva BiH

M. AŠČIĆ
16.07.2019 13:10

13:10

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, Sud BiH donio je presudu kojom se Ahmet Sejdić, heroj odbrane Goražda, oslobađa svih optužbi Tužilaštva BiH za ratne zločin na području Višegrada, Rudog, ali i Goražda.

Riječ je o prvostepenoj presudi, a u toku je obrazloženje.

(VIDEO: Miralem AŠČIĆ)

10:30

Sud BiH izreći će danas prvostepenu presudu Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije RBiH (ARBiH). 

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu, dok se odbrana tome usprotivila.

Sejdić je u kratkom obraćanju Sudu, tokom izlaganja završih riječi odbrane prije dvije sedmice kazao da se u odbranu Višegrada uključio kao patriota i rezervni oficir i da se njemu sudi za radnje koje nije počinio niti zna ko ih je počinio.

- Nikad nisam naredio, počinio i izvršio ono što mi je stavljeno na teret, a jesam se časno borio - istakao je Sejdić i dodao da saosjeća sa svim žrtvama i da očekuje pravednu presudu, s vjerom u pravdu i istinu.

Ovaj bivši komandant Prve višegradske brigade Armije RBiH važi za heroja odbrane Goražda. Sudilo mu se skoro pune tri godine. Uhapšen je u svom stanu u Sarajevu, po naredbi Tužilaštva.

Komentari

NA VRH