PARLAMENT FBIH

Prašović-Gadžo: Sredstva iz rebalansa budžeta izdvojiti za djecu koja su oboljela od malignih oboljenja

S današnje sjednice. M. Kadrić

Piše: A. Nuhanović-A. Tabak

16.7.2019

Na petoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH po hitnom postupku i bez rasprave usvojenjen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji.

Po skraćenom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava.

Također, usvojen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH. 

Zastupnica SBB-a Sanela Prasović-Gadžo podsjetila je zastupnike da je na prvoj sjednici usvojen zaključak da se iz budžeta izdvoje sredstva za djecu koja su oboljela od malignih oboljenja.

- Tada je bila aktualna peticija kojom su pozivani građani na tu aktivnost. Ja sam to inicirala. U aprilu sam dobila od Zavoda potvrdu da je izvršena analiza potrebnih lijekova za djecu koja boluju od malignih bolesti, te da je definiran 31 lijek. Dva i po miliona maraka Ide za lijekove koji se nalaze na listi i finasira ih Zavod, dok 480.703 KM ide za lijekove za koje su zdravstvene ustanove iskazale potrebu za određenim količinama, ali se ne nalaze na listama konsolidarnisti. Kontaktirala sam i udruženja koja brinu o djeci oboljeloj od raka. Oni mole da se sredstva iz rebalansa budžeta usvoje na Fond solidarnosti za liječenje ove djece kako bi se zaustavile individualne i humanitarne akcije, te kako bi se vratilo povjerenje u zdravstveni sistem - kazala je Prašović-Gadžo.

Zastupnici su podržali odluku .

Podrška je data i Prijedlogu odluke o prihvaćanju zaduženja sporazuma između BiH i Svjetske banke za projekat jačanja bankarskog sektora .

Nije bilo rasprave ni o prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja o sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za realizaciju projekta izgradnja Regionalnog vodova Plava voda .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.