SANELA PRAŠOVIĆ-GADŽO

Napad na Elzinu Pirić ispred Parlamenta FBiH: Sistem nikada ne štiti ženu u politici

Na žene u politici se možete izvikati ili izgalamiti koliko god želite, napadati ih, vrijeđati, prijetiti, gurati ih, poručila je

Elzina Pirić napadnuta ispred Parlamenta FBiH. Facebook

H. J. I.

29.4.2023

Novinarka Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na Facebooku povodom jučerašnjeg napada na Elzinu Pirić ispred zgrade Parlamenta FBiH. 

Njen status prenosimo u cijelosti. 

- Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH. Na slici je zastupnica Elzina Pirić koju očito napada osoba koja podržava protest i u istom sudjeluje.

Pozicija žena u politici

Ova nemila scena ponajbolje opisuje stanje u BiH kada je riječ o poziciji žena u politici.

Na žene u politici se možete izvikati ili izgalamiti koliko god želite, napadati ih, vrijeđati, prijetiti, gurati ih.

Sistem nikada ne štiti ženu u politici. Sistem ovakav kakav jeste ruši tu ženu, ponižava, potcjenjuje.

Sanela Prašović-Gadžo. Facebook

Prije tri godine mi je kao zastupnici i kandidatkinji upućena prijetnja "da ću dobiti takve batine da mi do života neže biti". Tri godine je prijava za to krivično djelo ugrožavanje sigurnosti bila pohranjena u nekoj ladici. Nije bila onima koji odlučuju vazna. Jučer sam pozvana da ponovno dam izjavu o toj prijetnji nakon, eto, tri godine. Osoba koja mi je prijetnju uputila nikada nije saslušana.

"Žena u politici je meta"

Žena u politici je meta a meta je postala zahvaljujući tome što većina potpuno mirno gleda situaciju sa fotografije ispod.

Suosjećam sa dragom Elzinom. Ovo su teški trenuci jer mnogi bi muškarci osjetili strah da im se ovakav lik unese u facu. Elzina ne. Ona je mirno prošla ne trepnuvši.

Nadam se da će policijske i pravosudne institucije, oni čiji je to posao, imati adekvatnu reakciju. Jer, ako im već prijetnje u digitalnom okruženju nisu bitne i drže ih godinama u ladicama, onda im je valjda ova sa fotografije dovoljno realna i u pravom okruženju da rade svoj posao - napisala je Prašović-Gadžo na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.