POSJETE Šef Delegacije EU u BiH domaćin javne debate

Vigemark u Čajniču: Entiteti se ponašaju kao mini države, a na gubitku su lokalne zajednice i građani

Piše: Al.B

Vigemark

Foto: Alen Bajramović


Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) bio je domaćin javne debate, koja je u okviru projekta „prEUzmi inicijativu“ održana u Čajniču. 

O značaju prijema naše zemlje u EU govorili su i ambasadori Holandije i Slovačke u BiH Reinout Vos i Martin Kačo, kao i slovački ambasador u BiH, te Ljiljana Belada, koordinator Evropske mreže poduzetništva u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.  

- Sa svojim kolegama često razgovaram s političarima u Sarajevu o procesu pristupanja BiH EU. To, međutim, nije dovoljno i ne ide dovoljno brzo i zbog toga smo odlučili da se obratimo građanima BiH i u drugim mjestima, jer će oni biti koji će povesti BiH u EU – kazao je holandski ambasador Vos.

  • S današnje debate

    S današnje debate

    Foto: Alen Bajramović


Debata u Čajniču je osma od devet koje se organiziraju u gradovima širom BiH. Prema riječima ambasadora Vigemarka, problemi lokalnih zajednica u cijeloj državi su slični, raspodjela prihoda i uravnotežen razvoj različitih područja su ciljevi kojima treba težiti.

- Postoji princip u EU gdje se lokalna pitanja trebaju rješavati na lokalnom nivou. Česta je zabluda da je EU neki veliki projekt centralizacije, da ćete imati Brisel ili neke druge centrale gdje se donose odluke, ali to nije realnost. Ovo je zemlja koja je izrazito decentralizirana u smislu svog uređenja, ali istovremeno bi ta decentralizacija trebala donijeti snažnije lokalne samouprave. To važi za oba entiteta. Imate situaciju da se entiteti ponašaju kao neke mini – države u pokušaju da centraliziraju sve resurse koje imaju na raspolaganju, naravno to pokušava i razina BiH, a najviše su na gubitku lokalne zajednice i sami građani – istakao je Vigemark.

NA VRH

Komentari