KONTROLE

Inspektori zapečatili 12 objekata i otkrili 20 radnika nacrno

PU FBiH: Prijaviti saznanja o nelegalnom poslovanju. Ahiva

Piše: S.K.

17.7.2019

U 137 kontrola zatečeno je 20 radnika nacrno i zapečaćeno 12 objekata.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora jučer na području općina Bihać, Cazin, Ključ, Bužim Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Zenica, Kakanj, Visoko, Maglaj, Žepče, Olovo, Breza, Zavidovići, Vareš Domaljevac, Orašje, Odžak, Kostrč, Matići, Oštra Luka i Donja Mahala izvršili 137 kontrola.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 20 neprijavljenih radnika, 40 obveznika koji nisu evidentirali promet, 2 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata, a u 65 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 148.950 KM.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. 

- Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani - navedeno je u saopćenju PU FBiH. 

Porezna uprava također poziva građane da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, poziv je upućen i računovođama i revizorima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.