REAKCIJE Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove

Bramerc kritizirao negiranje genocida: Karadžić je činio zvjerstva koja su šokirala našu kolektivnu savjest

Njegov pismeni izvještaj pruža detaljan uvid u sadašnji status i izazove

L.Đ./Avaz.ba

Serž Bramerc

Foto: Arhiv


Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, obratio se danas u Vijeću sigurnosti UN u vezi s aktivnostima Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Kako je naveo, njegov pismeni izvještaj Vijeću sigurnosti sadrži pojedinosti o aktivnostima tokom izvještajnog perioda.

Kako je kazao, prioritet Tužilaštva kao i uvijek je da ekspeditivno okonča ad hoc suđenja i žalbene postupke u nadležnosti Mehanizma.

Tokom izvještajnog perioda, ogranak Tužilaštva u Hagu ostvario je značajan napredak ka okončanju preostalih postupaka proslijeđenih od MKSJ-a. Najznačajnije je to da je 20. marta 2019. Žalbeno vijeće Mehanizma potvrdilo osuđujuću presudu Radovanu Karadžiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. 

Žalbeno vijeće je dalje usvojilo žalbu Tužilaštva i izreklo kaznu zatvora u doživotnom trajanju. Kao predsjednik Republike Srpske, Karadžić je stajao na vrhuncu moći, koju je zloupotrijebio manipulišući svojim narodom i čineći zvjerstva koja su šokirala našu kolektivnu savjest. On je trinaest godina bio jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu. On je sada proglašen odgovornim od strane međunarodnog suda za svoje zločine. Ovaj predmet je snažan pokazatelj o tome da, kada međunarodna zajednica ostane odlučna, pravda može i hoće prevladati - kazao je Bramerc.

Govoreći o ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović, Bramertz je naveo da je tokom izvještajnog perioda Tužilaštvo okončalo izvođenje svojih dokaza i sada je započeo dokazni postupak odbrane.

U tom pogledu, imam u vidu napore RS da osigura potpunu saradnju s Tužilaštvom time što je brzo odgovorila na više značajnih zahtjeva za pomoć. U vezi sa žalbenim postupkom u predmetu Mladić, Tužilaštvo je završilo pripremu pismenih argumenata o žalbama, a također je raspravilo više drugih pitanja u ovom predmetu, uključujući zahtjeve za dodatne dokaze - kazao je Bramerc. 

Poručio je da u vezi s procesuiranjem na državnom nivou zločina počinjenih u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji njegov pismeni izvještaj pruža detaljan uvid u sadašnji status i izazove. 

Jasno je da ostaje još mnogo toga da se uradi kako bi se postiglo više pravde za više žrtava. Ruandske vlasti i dalje tragaju za više od 500 bjegunaca. U bivšoj Jugoslaviji državni sudovi moraju procesuirati još hiljade predmeta. Naši partneri na državnim nivoima jednoglasni su da im je potrebno više podrške, pomoći i savjeta u cilju uspješne implementacije nacionalnih strategija u vezi s ratnim zločinima. Prošle godine, primili smo 333 zahtjeva za pomoć u dostavljanju dokaza, više nego ikada ranije. A sadašnji trendovi ukazuju na to da ćemo ove godine primiti rekordan broj zahtjeva. 

Regionalna saradnja je još jedna oblast u kojoj smo pojačali angažman i u kojoj će pojačani angažman imati utjecaja. Sa zadovoljstvom izvještavam da su se, uz podršku Tužilaštva, na nedavnoj konferenciji u Beogradu glavni tužioci iz regiona saglasili o prosljeđivanju konkretnih predmeta koji se tiču zvaničnika srednjeg ranga iz zemalja u kojima su zločini počinjeni u zemlje u kojima sada žive osumnjičeni. Oni su dalje zatražili od Tužilaštva da pomogne ovaj proces. 

Zemlje bivše Jugoslavije obavezale su se da ubrzaju tempo procesuiranja ratnih zločina i da u značajnoj mjeri smanje broj neriješenih predmeta. Državni tužioci su jasno stavili do znanja da postizanje ovih ciljeva ovisi o kontinuiranoj i pojačanoj pomoći - rekao je Bramerc. 

Kazao je da međunarodna zajednica mora odigrati značajnu ulogu tako što će se postarati da tražena pomoć bude osigurana.  Poručio je da je Tužilaštvo čvrsto usredsređeno na okončanje svojih preostalih funkcija na efikasan i djelotvoran način. 

U potrazi za bjeguncima, Tužilaštvo prikuplja vjerodostojne informacije o trenutnim boravištima više bjegunaca. Međutim, još ne dobivamo saradnju koja je potrebna kako bi se osigurala hapšenja. Pozivamo sve države članice da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza i pruže punu saradnju našim naporima - istakao je Bramerc.

Više o temi Serge Brammertz

SARAJEVO
Serž Bramerc u posjeti BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na