ANALIZA

Kakav je raspored snaga u NSRS: Dodiku treba i podrška opozicije za potvrdu veta o Pelješkom mostu

SDS neće podržati inicijativu, a PDP je izgleda podijeljen o ovom pitanju

NSRS: Šta će se desiti. Ilustracija

Piše: F. M.

18.7.2019

U Narodnoj skupštini RS danas će se glasati o inicijativi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se zaključak Predsjedništva BiH o Pelješkom mostu proglasi štetnim po vitalne interese RS. 

Riječ je, naime, o posebnoj sjednici zakazanoj nakon što je Predsjedništvo BiH s dva glasa za članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv Milorada Dodika usvojilo zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od Republike Hrvatske.

Dodiku je za podršku i stavljanje van snage zaključka Predsjedništva BiH potrebna dvotrećinska većina u NSRS.

Koalicija koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata ima 54 poslanika u entitetskoj skupštini koja broji 83 poslanika. To znači da Dodiku trebaju još najmanje dva glasa iz opozicije da bi imao dvotrećinsku većinu, pod uvjetom da svi poslanici vladajuće koalicija prisustvuju sjednici i glasaju za.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, u izjavi za N1 potvrdio je da poslanici ove stranke neće podržati inicijativu Milorada Dodika.

Šarović smatra da se ovakva odluka Predsjedništva ni na koji način ne može vezati za nacionalni interes i da ova ideja ''nije dobra''.

On je dodao da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta više pitanje koje se odnosi na Federaciju BiH te da se ne radi o pitanju kojim bi se Narodna skupština uopće trebala baviti.

- Ovo je više pitanje Federacije ako hoćemo pravo da kažemo. Sutra nas to dovodi, ako prihvatimo ovaj presedan, da bilo koje pitanje s teritorije Republike Srpske, da o tome raspravlja Parlament Federacije. Mislim da ne treba s tim da se igramo - poručio je Šarović.

U također opozicionoj Partiji demokratskog progresa mišljenja o Dodikovoj inicijativi su podijeljena. Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS, jučer je najavio da će ova stranka podržati Dodikovu inicijativu. S druge strane, Draško Stanivuković i Jelena Trivić, poslanici ove stranke, izričito su protiv podrške Dodiku.

- Vitalni nacionalni interes Milorada Dodika su samo pare, ostalo je sve laž i prevara - kazao je u izjavi za BN TV Stanivuković.

Protiv Dodikove inicijative već su se izjasnili i poslanici koalicije „Zajedno za BiH“, koju predvodi SDA.

Raspored snaga u NSRS

SNSD 28 poslanika

SDS 16 poslanika

DNS 12 poslanika

PDP 9 poslanika

SP 7 poslanika

Zajedno za BiH 4 poslanika

NDP 4 poslanika

Ujedinjena Srpska 3 poslanika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.