SJEĆANJE

Obilježena godišnjica smrti hrabre majke Hatidže Mehmedović: Simbol istrajnosti u borbi za istinu i pravdu

Najavljeno osnivanje fondacije za porodilje

Piše: S. SMAJLOVIĆ

22.7.2019

Njena djela vječno će nas podsjećati da se Srebrenica nikada ne zaboravi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U organizaciji Udruženja „Majke Srebrenice“ i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, nizom vjerskih i kulturnih sadržaja danas je obilježena godišnjica smrti rahmetli Hatidže Mehmedović.  

Simbol istrajnosti

U prepunoj Čaršijskoj džamiji proučen je tevhid, a o njenom hrabrom liku i djelu moglo se čuti da je Hatidža simbol istrajnosti u borbi za istinu i pravdu.

Bila je glas žrtve koji je upozoravao da se nestali pronađu i dostojanstveno ukopaju. Tražeći posmrtne ostatke svoje porodice, bila je prisutna prilikom ekshumacija brojnih masovnih grobnica na području Podrinja i šire.

Majke Srebrenice kažu da je odlazak ove hrabre majke veliki gubitak za sve njih. Njena djela vječno će nas podsjećati na obavezu da se Srebrenica nikad ne zaboravi.

- Kada se još 2002. godine vratila u rodnu Srebrenicu, noseći tešku tugu i bol za izgubljena tri sina i muža, s ponosom je osnovala Udruženje „Majke Srebrenice“, ustala i krenula u borbu za pravdu, istinu i pronalazak djece ostalih majki - naglasila je novoizabrana predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Fazila Efendić.

Fondacija za bebe

Hatidža je bila poznata i po tome što je u Srebrenici godinama obilazila porodilje i darivala novorođenčad. 

Stoga će Udruženje „Majke Srebrenice“ i žene Medžlisa Islamske zajednice iz Kaknja pokrenuli aktivnost za osnivanje Fondacije za bebe „Hatidža Mehmedović“.

Elvedina Plasto bedel na hadžu za Hatidžu

Uposlenica Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Elvedina Plasto, majka troje djece, ove godine će biti bedel na hadžu za rahmetli Hatižu. 

Kaže da je dio sredstava za njen odlazak osigurala jedna hanuma iz njenog džemata, a ostatak džematlije Kaknja. 

Ističe da se veliki broj žena iz njenog džemata uključio u novoformiranu fondaciju te da je već osiguran dio sredstava za darivanje novih srebreničkih beba, ali kada odrastu i njihovo školovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.