LUKAVAC

Zašto općina ni nakon četiri mjeseca nije uplatila obećani novac jedinoj dječijoj kuhinji u Evropi

U kuhinji se hrani maksimalan broj korisnika. Arhiva

Piše: S.K.

23.7.2019

U Lukavcu se nalazi jedina javna kuhinja za djecu u Evropi. 

Tu svakodnevno jedan (možda i jedini) obrok dobije 250 korisnika, od čega 160 djece.

No, oni koji se brinu i o korisnicima i kuhinji već dugo upozoravaju da su na kraju finansijskih snaga, s obzirom na to da im obećanih 12.000 KM, koja je prije četiri mjeseca odobrila općina Lukavace još nije stiglo do njihovih računa.

Udruženje altruista "Ruke Prijateljstva" nadaju se obećanom, baš kao i tome da kuhinja zbog nedostatka novaca neće biti zatvorena.

Načelnik Lukavca Edin Delić pravda se razlozima birokratske prirode i kaže kako do njega nije još uvijek došla potreba dokumentacija. No, sve je zapelo u administrativnom labirintu, kojega nam ne manjka. Općina od Udruženja traži dokumentaciju, koja uključuje i odobrenje od Ministarstva obrazovanja TK i Pedagoškog zavoda. No, te su institucije navele da nisu nadležne da izdaju saglasnost za rad kuhinje... I tako u krug.

Sve to ne može nahraniti niti osigurati obrok korisnicima kuhinje, kojih u ovom momentu ima maksimalan broj. 

Kuhinja je otvorena krajem 2017. godine i bila je prvobitno zamišljena kao projekat koji će hraniti oko 100 djece. Međutim, s vremenom su pomoć počeli tražiti i ostali građani u stanju socijalne potrebe te se broj korisnika sve više povećava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.