SARAJEVO

Vijeće ministara usvojilo Odluku o privremenom finansiranju

Početne kadrove sjednice (foto i video) predstavnici medija morali zabilježiti u dvije ekipe

Vijeće ministara: Usvojen prijedlog. Arhiv

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.7.2019

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli - septembar 2019. godine.

To znači da je finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza omogućeno do kraja septembra. Privremeno finansiranje propisano je Ustavom BiH u slučaju da budžet za tekuću godinu nije usvojen, kao što je sada slučaj.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je novinarima da je usvojena Odluka o privremenom finansiranju.

Bevanda je nakratko izašao sa sjednice Vijeća ministara i kazao da su sve priče u vezi s finansiranjem institucija bile bespotrebne. On tvrdi da je danas usvojenu odluku Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara dostavio još 6. juna te da ju je Sekretarijat protokolirao 15. juna.

Na upit novinara zbog čega je onda stvorena atmosfera da neće biti plaća i drugih izdvajanja iz državnog budžeta, Bevanda je kazao da je ''to sve politički igrokaz i pritisak na ministra finansija", ali nije precizirao o kakvom pritisku je riječ.

- Pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog budžeta za 2019. godinu i da s privremenog pređemo na redovno finansiranje - kazao je Bevanda, podsjećajući da je u januaru ove godine jednoglasno usvojen budžet i upućen u Predsjedništvo BiH.

Ono što je zanimljivo je da veliki interes javnosti za ovu sjednicu koju prati 36 medijskih ekipa iz čitave BiH.

Stoga su početne kadrove sjednice (foto i video) koja je zatvorena za javnost predstavnici medija morali zabilježiti u dvije ekipe.

Veliki broj novinarskih ekipa. S. D.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.