PISMO JAVNOSTI

Zašto Frensis Bojl, bivši agent pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ne može obnoviti bh. pasoš

Bojl: Imao diplomatski pasoš. Arhiv

Piše: S.K.

23.7.2019

Profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Ilinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Frensis Bojl (Francis Boyle) zatražio je od svojih sarajevskih prijatelja da interveniraju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH da bi mu bio obnovljen pasoš BiH.

Faksimil pasoša. Privatni arhiv

Bojlu je diplomatski pasoš dodijeljen 12. maja 1997. godine. Na svečanosti u Predsjedništvu BiH dodijelili su mu ga tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i potpredsjednik FBiH Ejup Ganić. Pasoš mu je dodijeljen za pro bono usluge RBiH tokom rata.

Bojl, također, na uvid nudi i pismo koje mu je Izetbegović uputio 16. jula 1996. godine, zahvaljujući mu za usluge BiH, te i potpisan primjerak Izetbegovićeve knjige "Islam između Istoka i Zapada", koji mu je poklonio na kraju ceremonije u Predsjedništvu BiH kad mu je dodijeljeno bh. državljanstvo.


Pismo zahvale Alije Izetbegovića. Privatni arhiv

- Tokom godina nisam bio u mogućnosti da obnovim svoj pasoš da bih dobio regularni bosanski pasoš - ne diplomatski pasoš. Pokušavao sam to ponoviti u Ministarstvu vanjskih poslova u Sarajevu, u Ambasadi BiH u Vašingtonu, Misiji BiH pri UN-u u Njujorku, Konzulatu u Čikagu. Sve bez uspjeha. Ovo odbijanje da se obnovi moj bosanski pasoš krši moja osnovna ljudska prava prema članu 15. (1) i članu 15. (2) Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. - navodi Bojl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.