SARAJEVO

Emira i Faruk najbolji informatičari na području općine Stari Grad

Emira i Faruk iz OŠ "Saburina". Agencija

Piše: D. B.

25.7.2019

Učenici Osnovne škole "Saburina" iz Sarajeva Emira i Faruk Ibrahimović proglašeni su za najbolje informatičare među osnovcima na području općine Stari Grad. Ovi vrijedni đaci postižu najbolje rezultate na državnim, kantonalnim i općinskim takmičenjima iz informatike, fizike i matematike. 

Naime, izborili su se za učešće na Evropskoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji. Ova evropska smotra okupila je 80 mladih informatičara, među njima Faruka i Emiru, koji su u Rusiji stekli značajna iskustva i podstrek da se još više trude i ostvaruju veće uspjehe. 

Ova 14-godišnjakinja planira upisati Drugu gimnaziju u Sarajevu, a kako kaže se u slobodno vrijeme bavi sportom i godinama trenira džudo. 

- Svaki dan se trudimo i pokušavamo biti sve bolji. Pred takmičenja posebno se pripremamo, nekada i po cijele dane, ali mi to volimo i nije nam teško što puno vremena izdvajamo za učenje - kazala je Ibrahimović.

Berina Ibrahimović je ponosna majka Emire i Faruka i profesorica je matematike. 

- Oni su sad na početku. Mi ih usmjeravamo koliko možemo. Kanališemo ih u određena polja, ali bez pritiska, jer oni su prije svega djeca. Prva aktivnost je igra. Ali informatika i matematika su definitivno ono što vole - istakla je Ibrahimović.

Direktorica OŠ "Saburina" Meliha Parla ponosna je na svoje učenike te, kako ističe, još ranijih godina pokazivali su zavidno interesiranje i rezultate iz informatike. 

- Djeca su vrlo skromna i uvijek ističu da mogu još bolje. Bez obzira na rezultate, u komunikaciji i druženju s vršnjacima skromni su i nikada ih ne možete čuti da kažu da su bolji od svojih drugova i drugarica - kazala je Parla. 

Emiru i Faruka je ove godine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, povodom Dana općine Stari Grad, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić nagradio zahvalnicom za doprinos razvoju i afirmaciji općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.