TARABA Odluka Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Zagrij se Radovane: Obustavljen projekat ratnog zločinca, nema više ni video poziva

Odlukom sekretara MMKS Olufemija Eliasa predviđeno je da se neće nastaviti sa daljim fazama testiranja projekta i da će on biti u potpunosti ukinut

A. Ču. / Avaz.ba

Karadžić: Žalit će se na odluku

Foto: Arhiv


Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da, zbog rizika po sigurnost, ukine pilot-projekat, kojim je predviđeno da haški pritvorenici mogu primati i upućivati video-pozive 

Ovaj pilot-projekat pokrenut je nakon što je Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skypeu ili nekom sredstvu video-komunikacije.

Karadžićev advokat Peter Robinson najavio je za BIRN BiH da će podnijeti žalbu na tu odluku, već tokom naredne sedmice, prenosi Fena.

Odlukom sekretara MMKS Olufemija Eliasa predviđeno je da se neće nastaviti sa daljim fazama testiranja projekta i da će on biti u potpunosti ukinut.  

Osim tehničkih problema s video-pozivima, kako se tvrdi, postoje i sigurnosni problemi.

- Šef Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) identifikovao je i analizirao visoki rizik trenutnog sistema, a to je činjenica da bi video-pozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama na internetu, kao i nedostatak načina za spriječavanje toga - navodi se u odluci sekretara.

Tvrdi se i da su ranije pritvorenici zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju pri Pritvorskoj jedinici za učestvovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja šefa Pritvorske jedinice, što je suprotno onome što pravila nalažu. 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na