VIDEO

Danas svečano otvorenje atraktivnog zip-linea s pogledom na Stari most

Mostar će danas i zvanično dobiti vrhunsku turističko-adrenalinsku atrakciju, zip-line u srcu grada, u neposrednoj blizini sa Starog mosta.

Piše: M. Sm.

28.7.2019

Mostar će danas i zvanično dobiti vrhunsku turističko-adrenalinsku atrakciju, zip-line u srcu grada, u neposrednoj blizini Starog mosta. 

Svečano otvorenje ovog projekta nazvanog „Zip line Stari most“ bit će svojevrsna uvertira u ovogodišnju prestižnu sportsko-turističku manifestaciju „Skokovi sa Starog mosta“.

Kreatori ovog jedinstvenog projekta u Mostaru su upravo višestruki pobjednici "Skokova" Lorens Listo i braća Samir i Ermin Zukanović.

Polazna tačka ovog zip-linea je park uz Lučki most, u kojem je i izgrađen i spomenik Šantićevoj Emini, a završnica iznad platoa Starog mosta.

Uoči svečanog otvorenja razgovarali smo sa Samirom, koji s Erminom brine o posljednjim detaljima za zvanični početak, dok je Listo okupiran pripremama za današnje "Skokove".

- Ovaj zip-line je poseban po tome što se nalazi u srcu Mostara, u neposrednoj blizini Starog mosta, i zauzet će mjesto među najljepšim na svijetu zbog fascinantnog pogleda na dragulj UNESCO-a. Jer, čim se tokom spusta dođe napola Neretve, pruža se taj očaravajući, u jednoj sasvim drugoj dimenziji pogled na Stari most - priča nam Samir Zukanović.

Dvije platforme, objašnjava, povezane su sajlom dužine 205 metara. Tom čeličnom poveznicom svi oni koju budu željeli iskusiti ovaj zip-line krenut će s početne visine od 25 metara.

Velika pažnja je posvećena zaštitnoj opremi, koja je među najsavremenijim, kako to kaže Zukanović, a svaka kaciga ima GoPro kameru, tako da će svi ljubitelji ove adrenalinske priče moći dobiti svoj vlastiti snimak „leta“ preko Neretve.

- Ovo je i jedinstvena prilika za sve one koji nisu dovoljno hrabri za skok sa Starog mosta da osjete let kroz zrak, ali na potpuno siguran način. Raduje nas da su reakcije građana Mostara i uopće turističkih radnika vrlo pozitivne, jer ovo će, zasigurno, obogatiti turističku ponudu našeg grada - poručuje Zukanović.

U nastavku pogledajte spust Liste, koji će danas nakon 12. pobjeda braniti titulu šampiona "Skokova sa Starog mosta".


Vrhunska turističko-adrenalinska atrakcija. M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.