SARAJEVO

Sindikat traži donošenje zakona o sigurnosti i zaštiti na radu

Razgovarano je o problemima s kojima se svakodnevno u svom radu suočavaju radnici u građevinarstvu

S današnjeg sastanka. Fena

Fena

30.7.2019

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović sastao se danas u Domu sindikata sa predsjednikom Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Mahirom Semićem.

Razgovarano je o problemima s kojima se svakodnevno u svom radu suočavaju radnici u građevinarstvu. Posebno je istaknut problem rada na visokim temperaturama i izostanak odgovarajućih mjera za zaštitu radnika u tim uslovima.

Usaglašeno je da je neophodno usvajanje Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu kojim će se, prije svega, osigurati adekvatna zaštita radnika.

Donošenje tog zakona će, svakako, olakšati i rad poslodavcima, ali i biti od koristi za cijelu državu.

Mora se uraditi sve kako bi se značajno smanjio broj nesreća na radu, ali i smrtnih slučajeva nastalih kao posljedica nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja.

Učesnici sastanka pozvali su Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, te Vladu Federacije BiH da sve buduće aktivnosti koje se direktno i indirektno tiču pitanja radnika, njihovog ekonomsko-socijalnog statusa i radno-pravnog položaja realizuju u koordinaciji i uz konsenzus sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sapćeno je iz tog sindikata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.