ODOBRENO

Pomoć za budžetske korisnike: Šta će biti s ostalim radnicima

Koliko će zaposlenih u realnom sektoru, onih kojima je pomoć najpotrebnija, ostati bez sredstava

Uredba nije obavezujuća. Facebook

Alen Bajramovic

23.12.2023

Uposlenici koji plaću primaju iz budžeta FBiH dobit će pomoć u iznosu od 1.260 KM, koja je predviđena nedavno usvojenom uredbom Vlade FBiH. Iz isplate su isključeni poslanici i ministri.

- Ne radi se o ,,budžetlijama“, već o radnicima koji vrijedno rade i zarađuju svoju plaću. Radi se o policajcima, državnim službenicima, namještenicima, radnicima na održavanju čistoće, vozačima, administrativnim radnicima i svima ostalima koji plaću primaju iz Budžeta FBiH - pojasnio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Uredbom Vlade FBiH predviđeno je da pravo na pomoć imaju svi radnici koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate, da je maksimalan iznos 2.520 KM, da se pomoć može isplatiti jednokratno ili u tranšama, najkasnije do 30. juna 2024. godine.

Vraćali pare

Međutim, uredba nije obavezujuća, pa je njenu primjenu najavilo nekoliko kantona, poput ZDK i ZHK, te pojedine privatne kompanije. Neizvjesno je koliko će radnika u realnom sektoru, onih kojima je pomoć najpotrebnija, ostati bez sredstava koja bi im u periodu stalnih poskupljenja i pada životnog standarda itekako dobrodošla.

Ferhatović-Beširević: Nemoć Vlade. Facebook

Predsjednica Sindikata trgovine BiH Mersiha Ferhatović-Beširević kaže da se nemoć Vlade ponovo fakturira poslodavcim, kao što je bilo prošle godine.

- Bojim se da će se ponovo desiti isto – da će samo neki moći isplatiti ovu pomoć. Čak znam i za slučajeve, ne u okviru našeg sindikata, da su pojedini poslodavci isplaćivali pomoć na račun radnika, a da su je radnici kasnije morali vratiti - kaže ona.

Minimalna plaća

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović navodi da je Sindikat pohvalio donošenje uredbe jer je njome omogućeno poslodavcima da, bez izuzetka i odlaganja, isplate dodatak na plaću zaposlenima.

Facebook

- Uredba je trebala pomoći prije svega radnicima koji primaju minimalnu plaću te onima s plaćom do 1.000 KM. Neće biti dobro ako se i sada desi ista situacija koju smo imali s isplatom “Fadilove” jednokratne pomoći“ - ističe Šatorović.

Zahtjev zdravstvenih radnika

Sve sindikalne organizacije u Sindikatu zdravstvenih radnika KS poslodavcima su uputile zahtjeve da se definira datum početka i način isplate očekivane pomoći, ali odgovora još nema. Predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Marina Berberović kaže da, umjesto što se odluke očekuju od poslodavaca, vlade svih kantona trebaju prihvatiti preporuku Vlade FBiH i osigurati sredstva.

- Ako ne odjednom, onda u ratama, kao što im je i ostavljena mogućnost. Da barem na taj način pomognu zdravstvene radnike, jer inflacija pojede plaće koliko god da rastu. Za sada nemamo informacije da se negdje razgovara o tome i da se najavljuje isplata - ističe Berberović.

Berberović: Nema odgovora. Fena

Mislim da se uz planiranje budžeta za iduću godinu može osigurati novac za pomoć radnicima u zdravstvu, navodi Berberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.