BIH

Hrvatski ambasador odazvao se pozivu Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Istaknuta je i činjenica da je Kolindi Grabar-Kitarović trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu

Savjetnici Komšića s ambasadorom Ivanom Sabolićem. Predsjedništvo BiH

Fena

31.7.2019

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i Slavena Kovačevića s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Povod za sastanak bile su neprihvatljive izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu, date za "Jerusalem Post".

Ambasador Sabolić iznio je zvaničan stav Ureda predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu tačne i da predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikad nije izjavila.

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da se predsjednici Republike Hrvatske suviše često dešava da određene izjave završe u medijima pa se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset hiljada ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske.

Istaknuta je i činjenica da je predsjednici trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu.

Ambasador Sabolić kazao je da osuđuje i izražava oštar protest na sve izjave iz BiH te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i “nepostojeća” izjava predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a.

Ambasadoru Saboliću skrenuta je pažnja i na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosanske krajine, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

- Smatramo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu - saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora, dužnosnici Republike Hrvatske pozvani su da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske, posebno predsjednici te države, da se u direktnim kontaktima razgovara o tome, ali i o drugim otvorenim pitanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.