ANALIZA

Zastoj u formiranju vlasti: Koga izabrati - Šarovića ili Dodika?

Istovjetni stavovi o MAP-u i Godišnjem nacionalnom izvještaju

Dodik i Šarović. Arhiv

Piše: F. MANDAL

3.8.2019

Medijska ofanziva Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, ne jenjava. U vrijeme godišnjih odmora i ljetne vreve, kada svi bježe u hlad suncobrana i klimatiziranih prostora, njegove inicijative svakodnevno do usijanja podižu temperaturu na političkoj sceni BiH. 

Šarović tako nudi ulazak SDS-a i PDP-a u novo Vijeće ministara i izbacivanje SNSD-a iz svih kombinacija, kandidira se za mjesto predsjedavajućeg umjesto Zorana Tegeltije, Socijalističkoj partiji i DNS-u predlaže koaliciju i na entitetskom i na državnom nivou...

Na pola puta

Na njegove javne istupe već je reagirao Milorad Dodik, i to žestoko. On je upozorio SDA i Bakira Izetbegovića osobno da će eventualnim paktom sa Šarovićem potpisati raspad BiH.

Probosanski blok koji čine SDA, SBB i DF, nema sumnje, našao se u nezgodnoj poziciji. Razgovori o partnerstvu s Dodikom i SNSD-om stali su na pola puta. Resori u Vijeću ministara već su podijeljeni, sačinjena je i zajednička izjava o planovima i zadacima nove vlasti, ali zapelo je na aktiviranju MAP-a i slanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa prema NATO-u.

S druge strane, Šarović obećava brzo formiranje vlasti u slučaju neuspjeha razgovora koje vode SDA, SNSD i HDZ, ali se ne izjašnjava o MAP-u. Doduše, činjenica da aktuelni ministri iz SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara BiH, među kojima je i Šarović, odbijaju da daju saglasnost za slanje Godišnjeg nacionalnog programa, svjedoči da se Šarovićevi stavovi o tome ne razlikuju od Dodikovih.

Izetbegović: Korektna ponuda. Avaz

Šta onda probosanski blok dobiva izborom SDS-a umjesto SNSD-a? Realno, samo novo kompliciranje političkog života u BiH, zastoj na unutrašnjem planu, blokade i neprohodnost zakona u Domu naroda, gdje SNSD i HDZ imaju natpolovičnu većinu od osam delegata.

Najgore je, međutim, što im ni Dodik, sa svojim nepomirljivim stavovima, nimalo ne olakšava situaciju.

Izlaz iz krize  

Izetbegović je ovih dana ponudio kompromisno rješenje u vezi sa MAP-om, koje predviđa reduciranje i dogovor o Godišnjem nacionalnom programu te da svaka odluka u budućnosti o članstvu u NATO-u mora imati pristanak srpske strane.

Prijedlog se, na prvu, čini fer i korektan, ali u uzavreloj političkoj klimi postoji realna opasnost da Dodik i SNSD od balvana unutarsrpskih nadmetanja ne vide komotan prostor za izlazak iz političke i ekonomske krize koja i državi BiH i njenim entitetima prijeti daljnjim nazadovanjem i opasnim skretanjem s evropskog puta. U koji se svi odreda, barem deklarativno, još kunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.