VANDALIZAM

Misija OSCE-a najoštrije osuđuje incident motiviran mržnjom u Gornjem Vakufu - Uskoplju

Ovakvi incidenti štete odnosima u zajednici i jednostavno su neprihvatljivi

Incident se dogiodio jučer. Društvene mreže

A. Ču. / Avaz.ba

6.8.2019

Na porodičnoj kući, garaži i parkiranim vozilima u mjestu Krupa u općini Gornji Vakuf- Uskoplje u ponedjeljak su osvanuli grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.

Slučaj je prijavio M. P., a na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su konstatirali da su na podoričnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom bojom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.

- Misija OSCE-a u BiH najoštrije osuđuje incident motiviran mržnjom, koji se jučer dogodio u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Ovakvi incidenti štete odnosima u zajednici i jednostavno su neprihvatljivi. Pozdravljamo činjenicu da su lokalni lideri snažno reagovali, šaljući jasne poruke osude svim članovima ove lokalne zajednice. Misija poziva sve nadležne vlasti da provedu brzu i detaljnu istragu, te sankcionišu počinioce - navode iz OSCE-a.

S događajem je upoznat dežurni tužitelj koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatirati da događaj najvjerojatnije ima obilježja kaznenog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.