REAKCIJE

Ambasada SAD: Namjeravamo raditi s političkim strankama kako bi pojasnile postoji li jasan konsenzus o ANP-u

Bit ćemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane

Ambasada SAD u BiH. Arhiv

Piše: Avaz.ba

7.8.2019

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je postizanje dogovora lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika, o principima formiranja vlasti na nivou BiH. 

- Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u. Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu - navedeno je u saopćenju Američke ambasade.

Navedeno je i da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitetnoj budućnosti građana ove zemlje. 

- Bit ćemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređivanju socioekonomskih reformi i jačanju vladavine prava - istaknuto je u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.