SAOPĆENJE

HDZ BiH povodom incidenta u Gornjem Vakufu: Tražit ćemo oštrije kazne za izazivanje nacionalne netrpeljivosti

Namjerni i sramotni pokušaji nametanja krivice

HDZ BiH se oglasio saopćenjem. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

10.8.2019

Namjerni i sramotni pokušaji nametanja krivice za nedopustive povrede suživota dio su medijskog terora nad Hrvatima u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, te nedopustivi udar na temeljne vrijednosti BiH, naveli su iz HDZ-a BiH reagirajući na nedavni incident koji se dogodio u Gornjem Vakufu - Uskoplju. 

Podsjetimo, policija je jučer objavila da je Adis Pokvić iz Gornjeg Vakufa ispisao uvredljive grafite na pet automobila i nekoliko porodičnih kuća Bošnjaka u naselju Krupa. 

- Sramotni napad na primjer suživota opovrgnut je kao djelo mržnje i nacionalne netrpeljivosti, za koje se nadamo da će poslužiti kao primjer kojim će se zaustaviti i obeshrabriti svi daljnji pokušaji nedjela nacionalne mržnje. Napadi ove vrste i pokušaji podmetanja zločina nedopustiv su udar, kako na hrvatski tako i na druge narode i građane Bosne i Hercegovine - stoji u saopćenju HDZ-a BiH. 

U saopćenju su naveli i kako brza reakcija istražnih organa mora rezultirati prikladnom kaznom za počinioce "zločina protiv hrvatskog naroda". 

- U cilju zaštite građana i kulture suživota, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatski narodni sabor BiH inicirat će izmjene Krivičnog zakona u članu koji se odnosi na krivična djela nacionalne netrpeljivosti, pozivajući na oštre kazne. Konačno, u ime hrvatskog naroda u Uskoplju i u Bosni i Hercegovini te u ime svih naroda i građana BiH koji zastupaju kulturu suživota pozivamo počinioce i one koji su danas neutemeljno izricali optužbe protiv hrvatskog naroda i njegovih predstavnika na javno izvinjenje - naveli su iz HDZ-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.