SJEĆANJE

Postavljena spomen-ploča ubijenim Bošnjacima

Ubijeni od 1992. do 1995. godine

S. Smajlović

21.8.2019

S današnjeg postavljanja ploče - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Članovi udruženja žrtava genocida iz Srebrenice danas su na staroj zgradi policijske stanice u centru grada postavili spomen-ploču za 17 Bošnjaka ubijenih u maju 1992. godine.

Osim toga, padom Srebrenice u julu 1995. godine ova zgrada bila je sabirni centar bošnjačkih civila, koji su maltretirani, svirepo mučeni i ubijeni te pokopani na raznim lokacijama.

Početkom agresije na BiH, srpski policajci, potpomognuti paravojnim jedinicama, po spisku su tražili ugledne Bošnjake Srebrenice, odvodili ih u policijsku stanicu i likvidirali.

- Među prvim žrtvama bio je moj muž Jakub Abdurahmanović, ugledni nastavnik iz Srebrenice. Odveden je iz stana pored škole, mučen i isti dan ubijen. Nađen je mrtav u policijskoj stanici i pokopan u neposrednoj blizini te zloglasne zgrade - kazala nam je Šehida Abdurahmanović, supruga ubijenog Jakuba.

Prije mjesec Udruženje "Istočna alternativa Republike Srpske", sa sjedištem u Bratuncu, nakon trećeg pokušaja na istoj ovoj zgradi postavilo je ploču na kojoj stoji da su tokom rata muslimanske horde u ovoj zgradi mučile i ubijale srpske civile, koji su rat proveli u Srebrenici. 

Osim bošnjačke spomen-ploče, uskoro će biti postavljena i imena uglednih Bošnjaka iz Srebrenice, ubijenih 1992. i 1995. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.