OTKRIVAMO

Milioni maraka za svjetski film o opsadi Sarajeva

Izdvojit će se novca koliko bude potrebno da kvalitet filma bude dostojan historijskog događaja

Iz vremena opsade grada: Film će biti relevantan i historijski tačan. Arhiv

Piše: A. Č. - N. Aj.

21.8.2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pokrenuo je inicijativu da se u vrhunskoj produkciji i najvišim svjetskim standardima snimi igrani film o opsadi Sarajeva. Grad Sarajevo bio bi, prema poznatim poslovnim modelima, sufinansijer projekta, uz podršku drugih nivoa vlasti, privatnog sektora i stranih partnera.

Vrhunska produkcija

Kako “Avaz” saznaje, prije nego što je jučer obznanio ideju, razgovarao je i s našim poznatim rediteljima. Jedan od susreta na kojem je ideja ocijenjena odličnom, bio je i nedavno na svečanosti u jednoj ambasadi, gdje su podršku ideji dali i federalni premijer Fadil Novalić, direktori velikih državnih preduzeća, koja će dati novac...

- Sarajevo zaslužuje da dobije relevantan, historijski tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja. Film je snažan mehanizam kolektivnog pamćenja, mi smo grad filma, jednog od najvećih evropskih filmskih festivala i ovo je projekt oko kojeg se možemo okupiti - rekao je Skaka.

Kako saznajemo, film će se raditi na nivou vrhunske svjetske produkcije. Izdvojit će se novca koliko god bude potrebno da kvalitet filma bude dostojan događaja kakav je opsada Sarajeva. Još nije poznato koliko će sve koštati, ali milioni su u igri.

Strani partneri

Saznajemo, također, da je Grad kontaktirao određene nivoe vlasti i da postoji volja da učestvuju u projektu. U nerednom periodu obavit će intenzivne razgovore sa stručnjacima iz oblasti filma i marketinga kako bi što bolje realizirali projekt, a saznajemo da je riječ i o domaćim i o stranim partnerima.

Skaka: Sufinansijeri projekta. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.