SAOPĆENJE Nakon protesta građana

''Autoceste Federacije'': Nismo odlučivali o trasi autoputa

Ovo preduzeće nije bilo nosilac pripreme prostornog plana niti nosilac izrade prostornog plana s posebnim obilježjima

I. K. / Avaz.ba

Ilustracija

Foto: Arhiv


Povodom protesta grupe mještana nekoliko mostarskih naselja, a u vezi s najavljenom izgradnjom autoputa kroz Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, reagirali su iz Javnog preduzeća "Autoceste FBiH". 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:   

- Kao jedan od strateških dokumenta za završetak izgradnje Koridora 5C Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 17. sjednici održanoj 25. 1. 2017. godine, i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 18. sjednici održanoj 9. 2. 2017. godine, donose: „Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru 5C“ za period od 20 godina. Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru 5C je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25. 12. 2017. godine.

Nakon što su provedene procedure definirane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine riješen je položaj trase za nastavak gradnje na jugu, odnosno poddionica Mostar jug – Kvanj.

Naglašavamo da JP ''Autoceste FBiH'' nisu bile nosilac pripreme Prostornog plana niti nosilac izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Nadalje, želimo da istaknemo da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase sa prijedlogom najpovoljnije opcije.

Ističemo da su lokalne zajednice naši partneri tokom izgradnje projekta i zato je svaki njihov mogući zahtjev uvijek ozbiljno razmatran i realiziran u najboljem interesu. Jasno nam je da postoje pojedinačna nezadovoljstva, ali Vlada FBiH je proglasila javni interes donošenjem Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj na trasi Koridora 5C (Službene novine FBiH 101/19 od 19. 12. 2018. godine) i svakako će svi koji imaju zemljište ili objekte na trasi autoceste biti adekvatno obeštećeni prema tržišnim uvjetima.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na