GORAŽDE

Sutra otvaranje džamije u goraždanskom naselju Baćci

Prigodan program bit će okončan klanjanjem podne-namaza

Džamija "Mufid Sokolović". Džemat Baćci

Fena

24.8.2019

U goraždanskom naselju Baćci sutra će biti upriličeno svečano otvaranje novosagrađene džamije "Mufid Sokolović". Gradnja džamije trajala je tri godine, a radno otvorenje upriličeno je 6. aprila ove godine.

- Radno otvorenje upriličeno je istog dana kada i svečano otvaranje džamije El-Dželahima na Obarku. To je datum koji se uzima kao zvanično otvorenje, ali ne znači da smo sve poslove uradili do kraja. Glavninu jesmo, ostaje još nekoliko sitnica što se tiče džamijskog prostora i onog u prizemlju koji se treba opremiti namještajem, kao i da se ovaj prostor oko džamije adekvatno ogradi i zaštiti dio u kojem je planirana dječija igraonica – kazao je imam džamije Dženan ef. Imamović.

Očekuje se da će otvaranju džamije prisustvovati brojni gosti kako iz Rijaseta IZBiH tako i vakufa te donatori gradnje ovog vjerskog objekta.

- Džamiju će otvoriti izaslanik reisu-l-uleme IZBiH zajedno s vakifima i drugim gostima u 12 sati, a onda će unutar džamije biti održan prigodan program koji će biti okončan klanjanjem podne-namaza – kazao je ef. Imamović.

Baćci su jedan od gradskih džemata u Goraždu, osnovani nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a prvi mesdžid u ovom džematu sagrađen je 1999. godine na inicijativu džematlija. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučile za gradnju džamije na mjestu dotadašnjeg mesdžida.

Džamija u džematu Baćci sagrađena je na ulazu u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, iz pravca Foče. Ima prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj razvoj kulturnog i duhovnog života ovog naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici grada Goražda.

Inicijalna sredstva dali su vakifi, porodica Sokolović, a učestvovali su i drugi. Najveći donator je Generalni sekretarijat za vakufe u Državi Kuvajt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.