NEVJEROVATNO

Ne, nije ironija: Predsjedništvo BiH složno - Brine nas situacija u Kašmiru

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Džamuu i Kašmiru nakon ukidanja specijalnog statusa koji je garantirao njegovu autonomiju, navodi se u saopćenju

Članovi Predsjedništva BiH. Avaz

Piše: K. Kešmer / Avaz.ba

27.8.2019

Situacija u Džamuu i Kašmiru ovih je dana napeta. Znaju to i članovi Predsjedništva BiH. Danas su preko svojih službenika sklepali saopćenje u kojem su to jasno konstatirali i izrazili zabrinutost.

- Predsjedništvo Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Džamuu i Kašmiru nakon ukidanja specijalnog statusa koji je garantirao njegovu autonomiju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uvjereno je da se Pakistanu i Indiji u okviru postojećih i obvezujućih rezolucija Ujedinjenih naroda nudi prostor za smirivanje sadašnjih napetosti i uvažavanje interesa i prava naroda Džamua i Kašmira – navodi se u saopćenju

Zanimljivo je da su, prije nego što će poslati ovo saopćenje, s puno sažaljenja, brige i mudrosti, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović odlučili, htjeli to oni tako ili ne, da njihova država ide ka totalnoj blokadi i paralizi.

Tako malo prije izražavanja zabrinutosti za Džamu i Kašmir, ovaj trojac nije izdržao ni pet minuta u istoj prostoriji. Otkazali su sjednicu, za koju su unaprijed znali da neće biti održana, te jedan po jedan izlazili i davali različite izjave.

Dok je Dodik prijetio raspadom države, povlačenjem nadležnosti, ukidanjem institucija, Komšić je odgovarao da to neće moći i da se takav još nije rodio, a oni koji su probali završili su u Hagu, a Džaferović je mirno u svom jednoličnom maniru pozivao na poštivanje zakona.

Nekad u isto vrijeme kada je stiglo predsjedničko saopćenje koje iskazuje zabrinutost za daleki Kašmir, stizala su saopćenja i OHR-a te Delegacije EU. I u tim saopćenjima izražavala se zabrinutost. I to za ono što ovaj trojac radi svojoj državi.

Vjerovat ćemo i Dodiku i Komšiću i Džaferoviću da su zabrinuti za stanje u Džamuu i Kašmiru. I drago nam je da se slažu o tom, za građane BiH krucijalnom pitanju. Bilo bi nam još draže da se zabrinu, kako narod kaže, o svom jadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.