SAOPĆENJE Službenici GPBiH prezentirali nadležnosti, aktivnosti i rezultate

Trebinje: Posjeta delegacije zastupnika Parlamentarne skupštine BiH ZCPS-u

Zastupnici PSBiH jednoglasni su da je Graničnu policiju BiH neophodno operativno jačati

P. M. / Avaz.ba
02.09.2019 13:47

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u sastavu: Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Saša Magazinović i Jasmin Emrić 2. septembra 2019. godine posjetila je Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS) u Trebinju. 

Uz navedeno, delegacija zastupnika okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine BiH, čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), u Trebinju sastala se s direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Fahrudinom Halačem, pomoćnikom direktora za organizaciju i operacije Draganom Kulićem i načelnikom Terenskog ureda Jug Čapljina Robertom Perićem. 

Zastupnicima su službenici GPBiH koji rade u ZCPS-u prezentirali nadležnosti, aktivnosti i rezultate rada koje postižu u saradnji s kolegama iz ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije. Na sastanku sa zastupnicima direktor Zoran Galić još jednom je istaknuo probleme s kojima se pripadnici GPBiH suočavaju u svakodnevnom radu, a posebno zbog složenog stanja s ilegalnim migracijama u 2018. i 2019. godini. 

Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija, istaknuo je, potrebne su izmjene Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. 

- Situacija zahtijeva maksimalno angažiranje svih institucija u čijoj nadležnosti je rješenje ovog problema na granici i unutar BiH, kao i međunarodnih organizacija. Do sada nismo imali dovoljno podrške, ona je neuporediva s podrškom koju dobivaju policijska tijela u susjednim zemljama, a situacija se iz dana u dan usložnjava osobito na istočnom dijelu BiH i na području Krajine. 

Granična policija BiH raspolaže s nešto opreme nabavljene iz vlastitog budžeta i donirane od međunarodnih partnera, no za ozbiljan odgovor na granici neophodno je više sofisticirane specijalističke opreme, kakvom raspolažu policijska tijela susjednih i zemalja EU – istaknuo je direktor Granične policije BiH. 

Na sastanku je razgovarano i o problemima loše infrastrukture na graničnim prijelazima i nedovoljnog broja službenika Granične policije BiH. Zastupnici PSBIH jednoglasni su da je Graničnu policiju BiH neophodno operativno jačati i da podrška mora biti konkretnija. Zahvalili su na gostoprimstvu i najavili nastavak saradnje s policijskom agencijom na državnom nivou u cilju rješavanja krize ilegalnih migracija u BiH.  

Komentari

NA VRH