SAOPĆENJE

Direktor Granične policije BiH u studijskoj posjeti Španiji

Izvrsna prilika da se unaprijedi saradnja graničnih policija Bosne i Hercegovine i Španjolske

Studijska posjeta. FENA

FENA

19.4.2024

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković sa saradnicima boravio je u studijskoj posjeti Španiji od 16. do 18. aprila 2024.

Predstavljene policijske avionske jedinice

Prvi dan posjeta nazočni su posjetili Generalni komeserijat za strance i granicu (CGEF), nakon čega su posjetili Nacionalni koordinacijski centar za granicu (CEFRONT) u Središnjoj graničnoj jedinici (UCF).

Nakon prezentacije rada CGEF-a i CEFRONT-a, nazočni su posjetili Punto Atenas u Središnjoj jedinici za borbu protiv imigracijskih mreža i krivotvorenje dokumenata (UCRIF).

Prilikom posjeta Policijskoj avionskoj jedinici (UAP), inspektori Luis Francoso Toledano i inspektor David Diaz Martinez predstavili su policijske avionske jedinice, operativne kapacitete, predstavili su i treninge s dronovima i tehnička sredstva koja koriste.

Plan i program

Tokom studijskog posjeta izaslanstvo Granične policije BiH posjetilo je i Nacionalnu školu policije, gdje se upoznalo s planom i programom obuka policijskih službenika, koje im je prezentirala glavna inspektorica Ana Maria Martin Manjon, koordinatorica obuka ove škole.

Studijski posjet završio je posjetom Zračnoj luci Adolfo Suarez Madrid Barajas. Glavni inspektor Luis Manuel Hernando Jimenez, šef Sektora za granicu, nazočnima je predstavio funkcioniranje Zračne luke, različite sektore, pametne granice, procedure u vezi azila, nakon čega su posjetili i Ured Središnje jedinice za protjerivanje i repatrijaciju.

Na kraju je direktor Kuprešaković izrazio zahvalnost na prilici da posjete sve važne granične jedinice, zahvalio je i na ukazanom povjerenju te istaknuo da je ovo bila izvrsna prilika da se unaprijedi saradnja graničnih policija Bosne i Hercegovine i Španjolske, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.