NAPRIJED, ZMAJEVI

Danas igra Bosna i Hercegovina!

Fudbal umije da bude jin patnja, ili jang čistog zadovoljstva. I ništa večeras neće biti važno, samo neka pobijede naši

"Zmajevi" dočekuju Lihtenštajn. Avaz

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

5.9.2019

Sad je sve uredu - danas igra reprezentacija Bosne i Hercegovine, dan kada većina državljana naše zemlje doživljava svojevrsnu "nirvanu".

Sve je sjajno kao blistavi automobil tek kupljen iz salona. Dan kada većini državljana BiH ništa nije važno osim gdje će i s kim gledati utakmicu, koji će rezultat biti, koga će Prosinečki poslati na teren...

I nebitno je li protivnik Lihtenštajn, kao večeras, ili Španija, Brazil, Grčka..., većina Bosanaca sklona je tipično navijačkom padanju u euforiju. Nadanja da će baš večeras vidjeti neki historijski potez, gol, pobjedu, sjajan dribling...




Patnja ili zadovoljstvo

Ekipni sportovi, prije svih fudbal, nesavršen je. Fudbal umije biti jin patnja, ili jang instant zadovoljstva. I ništa večeras neće biti važno - samo neka pobijedi BiH.

Dok nagnuti nad kancelarijskim i kafanskim stolovima raspravljamo o formacijama, dok ''tjeramo'' pepeljare i upaljače da glume igrače u liniji, nisu važni ni potrošačka korpa, ni političari, ni voda, ni struja.

To nije najgore, jer nismo mi sinoć izgubili samo utakmicu, izgubili smo ono posljednje što živom čovjeku ostaje, izgubili smo nadu. Donijeli su nam puno radosti, ali ne smijemo nikad više imati luzerske rezone.

"Zmajevi" će istrčati večeras u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. na stadionu Bilino polje protiv Lihtenštajna.

Selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki je istakao da u ovom septembarskom ciklusu razmišlja samo o osvajanju maksimalnih šest bodova da bismo došli do meč-lopte u oktobru u borbi za plasman na Euro. Podsjetimo, "Zmajevi" u dosadašnja četiri kola kvalifikacijske grupe J nisu blistali.

Jedinu pobjedu ostvarili smo još u martu, u prvom kolu kvalifikacija, na sarajevskoj Grbavici protiv Armenije (2:1).

Stoga je jasno da u naredna dva meča (Lihtenštajn u Zenici i Armenija u Jerevanu) nemamo pravo na kiks da bismo sačuvali šansu za osvajanje jednog od prva dva mjesta u grupi koja vode na EP.

- Igrat će najbolji, ako bude dobar rezultat, probat ćemo sačuvati neke igrače za narednu utakmicu s Armencima. Vjerujem da s ovim igračima moramo dobiti Lihtenštajn kako bismo popravili samopouzdanje - rekao je Prosinečki te potom dodao da naša ekipa u ovom dvomeču igra pod pritiskom.

- Normalno da ima pritiska zbog slabijeg starta u kvalifikacijama, ali u našoj profesiji pritisak je uvijek tu. Nemamo više pravo na kiks. Mi moramo pobijediti sve utakmice i ne trebamo obraćati pažnju na to kako drugi igraju. Uglavnom, sve ovisi samo o nama.


Džekini golovi

Kapiten "Zmajeva" Edin Džeko danas će upisati 104. nastup u najdražem dresu, uz 56 postignutih pogodaka. 

- Mislim da smo mi mnogo kvalitetniji i od Finske, a na kraju smo izgubili od njih. Vjerujem u našu pobjedu, ali danas se niko ne smije potcijeniti, moramo pružiti svoj maksimum i ne razmišljati sada o Armeniji. Prosuli smo mnogo bodova u prethodnim utakmicama i ova pobjeda će nam pružiti dodatno samopouzdanje pred nastavak kvalifikacija - rekao je Džeko.

Dodao je Dijamant da je tek jučer saznao da je u posljednja tri susreta s današnjim protivnikom, inače apsolutnim autsajderom u Zenici, postigao šest pogodaka. Logično je očekivati da Edin i danas bude raspoložen pred golom Lihtenštajna...

- Od svakog se napadača očekuju golovi, ali najbitnije je da pobijedimo i spremni budemo za Armeniju - kaže Džeko na kraju.

Prema kladionici Mozzart, reprezentacija BiH je veliki favorit. Kvota za pobjedu našeg tima je 1,02, dok se na trijumf gostiju nudi čak kvota 45, a na remi 20.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.