REAKCIJA

HDZ BiH poziva na politički dijalog i formiranje vlasti

Lider HDZ-a. Avaz Arhiv

M.Aš. / Avaz.ba

5.9.2019

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH sa žaljenjem je ustvrdila kako međustranački sporazum o implementaciji izbornih rezultata, koji su prije mjesec potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, nije rezultiralo uspostavom nove vlasti.

- Ovakvo stanje nikom ne odgovara. BiH se gura u još dublju političku krizu, udaljava od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi. Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu pozivaju - saopćeno je iz HDZ-a BiH.

U saopćenju se dodaje kako se mora omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast te da je to u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH.

Predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih dilema oko članstva BiH u EU i NATO-u te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard. Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH, ističu iz HDZ-a BiH.

- Moramo se maksimalno uvažavati te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstitutivnih naroda graditi modernu i evropsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja što je doista BiH, te se, ponavljamo, moraju hitno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje -  navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.