LIČNOST SEDMICE

Borjana Krišto: Dama na čelu Vijeća ministara

Nakon godina blokade, tenzija i sukoba građani Bosne i Hercegovine konačno imaju razloga da budu malo više optimistični

Krišto: Evropski put pred njom. Twitter

Piše: D.Hadžović

25.12.2022

Borjana Krišto mandatarka je za novi saziv Vijeća ministara BiH. Ova iskusna političarka na kraju će postati prva žena na ovoj poziciji u historiji Bosne i Hercegovine. Mandat je Borjani Krišto povjeren većinom od dva naprema jedan u Predsjedništvu. 

Uzaludno je Komšić pokušavao osujetiti njen izbor i održati u vlasti SDA glasanjem protiv i prethodnim zahtjevom da pred članovima Predsjedništva izlaže svoj program, a što je dosad bilo neviđeno u političkoj praksi BiH i protivno Poslovniku ove institucije.


Kandidatski status

Nakon podrške Predsjedništva sada je izvjesno da će u što skorije vrijeme biti uspostavljena nova većina na državnom nivou bez Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.

Vijeće ministara formira se na programskoj platformi i konkretnim principima. Krišto preuzima poziciju mandatara u teškom, ali i izazovnom trenutku, a nakon što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za Evropsku uniju.

Pred našom zemljom i dalje stoji četrnaest prioriteta koje mora ispuniti na tom putu i očekuje se da upravo evropski reformski proces bude fokus novog saziva Vijeća ministara.


Dobrodošle promjene

Nakon godina blokade, tenzija i sukoba građani Bosne i Hercegovine konačno imaju razloga da budu malo više optimistični. Zaobilaženje SDA praćeno je rekordno brzim dogovorima o formiranju nove državne vlasti, a stranke koje čine novu većinu najavljuju rad na konkretnim rješenjima. Također, primjetno je naglo smanjenje tenzija i međusobnih prepucavanja na nacionalnoj osnovi između vladajućih političkih stranaka.

Same ove promjene su dobrodošle u odnosu na prethodne godine, kada je politička scena bila obilježena konstantnim tenzijama i sukobima. S te strane, gospođi Krišto želimo da vodi najuspješniji saziv Vijeća ministara do sada.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rođena je 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit položila je u Sarajevu. Od 1995. godine članica je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika stranke. Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama „Agro Livno“, „Guber“, „Likom“ i „Livno bus“. Od 1999. do 2000. godine bila je ministrica pravosuđa i uprave Livanjskog kantona, a do 2002. godine sekretar Vlade Livanjskog kantona. Na općim izborima 2002. godine je, kao kandidat HDZ-a BiH, osvojila mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.



Predstavnički dom

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. imenovana je za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidirala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu Državnog parlamenta nastavila je i nakon općih izbora 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.