POVORKA PONOSA

Ćulibrk: Mi, lezbijke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje

Država dužna zagarantirati nediskriminaciju svim građanima

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

8.9.2019

Ovo je borba za prava svih građana i građanki BiH, rekao je Branko Ćulibrk, jedan od članova organizacionog tima Povorke ponosa u Sarajevu, tokom obraćanja na Trgu Bosne i Hercegovine.

Ćulibrk je zahvalio svima koji su danas izašli na ulice Sarajeva u borbi za ravnopravnost svih građana i građanki BiH.

- Naša dužnost je da zauzimanjem javnog prostora prkosno govorimo o našoj nevidljivosti i rušimo predrasude i stereotipe prema nama. Od danas zahtijevamo društvo kojem ćemo se zajednički suprotstaviti nasilju, mržnji, izolaciji i fobiji. Zahtijevamo poštivanje postojećih zakona te donošenje novih zakona koji će omogućiti prepoznavanje istospolnih zajednica i regulirati pitanje pristupa zdravstvu, zakonsku promjenu ličnih dokumenata trans osobama, te omogućiti prostor za ravnopravniji položaj lezbijki, gejeva, biseksualnih i transinterspolnih i kvir osoba - rekao je Ćulibrk. 

On je naveo i kako je država dužna zagarantirati nediskriminaciju svim građanima, pa tako i LGBT osobama.

- Mi, lezbijke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku. Ne postoji institucionalna podrška pravima LGBT osoba. Još nemamo zakon o istospolnom partnerstvu - rekao je Ćulibrk.

Ćulibrk je naveo i kako su sigurnost svakog pojedinca i pojedinke, fizički i emocionalni integritet, pretpostavka slobodnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.