NA LICU MJESTA Pune ruke posla za dežurne ljekare

Proveli smo noć s ekipom Hitne pomoći u Sarajevu: Žena izgrebala muža!

Radilo se o porodičnom nasilju, gdje je supruga napala svog muža, zbog čega su je policajci priveli u službene prostorije

S. Šabić / Avaz.ba
11.09.2019 18:06

Ekipa „Avaza“ proteklu je noć provela sa dežurnom ekipom Hitne pomoći Sarajevo. Pune ruke posla za ekipe na terenu. Pune ruke posla i u ambulanti. 

Odmah po našem dolasku dispečer prima dojavu iz Policijske uprave Sarajevo – Centar. Radilo se o porodičnom nasilju, gdje je supruga napala svog muža, zbog čega su je policajci priveli u službene prostorije. Rotacije, škripa kočnica, pravac Centar. 

Djevojka imala problema sa srcem

Ukazuju pomoć ženi. Nakon intervencije u policijskoj stanici, uputili smo se na kućnu adresu na Kovačićima. Pomoć je potreban muškarcu jer ga je žena u tuči, izgrebala!

Ali ni žena nije prošla bolje. I ona je imala nekoliko ogrebotina.

Uporedo sa intervencijom zbog porodičnog nasilja, druga ekipa Hitne pomoći, upućena je na hitnu intervenciju gdje je djevojka (27) sa ugrađenim pejsmekerom ima problema sa srcem.

- Otežano diše i ima bol u prsima - čuo se glas sa dispečera.

Brzom i efikasnom intervencijom hitne pomoći, djevojci je ukazana prva pomoć i transportovana je na CUM na dalje liječenje.

Noć se nastavlja. Intervencija za intervencijom. Oko 1 sat iza ponoći, u ambulantu Hitne pomoći, muškarac dovodi svog komšiju (34) kojeg je našao na ulici kako leži u izrazito teškom stanju. Dežurni ljekar je ustanovio da je muškarac pada u komu, bez pritiska i da je životno ugrožen.

Gospođa uznemireno zvala Hitnu pomoć

Dobio je sve potrebne lijekove i njegu, a nakon pružanja prve pomoći i stabilizacije njegovog zdravstvenog stanja pacijent je prevezen na CUM gdje je njegovo liječenje nastavljeno.

Ekipa hitne pomoći oko tri sata iza ponoći prima poziv od uznemirene gospođe, koja je u telefonskom pozivu kazala kako njen muž već drugi put gubi svijest.

Odlazimo u Humsku ulicu. Po dolasku na adresu, u hodniku porodičnog stana, zatičemo mlađu mušku osobu. Nakon brze intervencije i pružanja pomoći, muškarac je bolje. Nakon što je doktor ustanovio da su svi vitalni parametri uredni, ekipa se vratila u bazu.

Komentari

NA VRH