INTERVJU

Košarac: Ministri iz RS u Vijeću ministara BiH trebaju podnijeti ostavke, ANP ne može biti uvjet

Oni koji negiraju ustavni kapacitet i izbornu volju građana Republike Srpske s tim moraju prestati

Staša Košarac. Arhiv

Srna

12.9.2019

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da bi bilo odgovorno prema Republici Srpskoj da ministri iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara u tehničkom mandatu podnesu ostavke, jer su sada na tim pozicijama u službi Bošnjaka.

- Upravo se oni danas koriste za implementaciju političkih ciljeva Bošnjaka. Bošnjaci biraju one s kojima mogu da rade, pa su tako izabrali (Željka) Komšića u Predsjedništvo, a (Mirka) Šarovića u Vijeće ministara. Mi smatramo da je jedino nacionalno odgovorno da se prestane s tom praksom i da oni podnesu ostavke - kazao je Košarac.

On je za RTRS sinoć istakao da ne može na taj način funkcionirati Vijeće ministara jer ima "antidejtonsko djelovanje".

- Za nas je veoma važno da se vratimo u okvire Dejtonskog sporazuma, to je naš ključni politički cilj. Na ovaj način oni dozvoljavaju da se razvijaju takve političke tendencije koje će biti protiv interesa RS. To se mora zaustaviti - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, faktura za neformiranje vlasti na nivou BiH se ne može ispostaviti SNSD-u, već "to pitanje treba postaviti političkim strukturama iz Sarajeva, prije svega SDA".

On je rekao kako su do zastoja u primjeni izbornih rezultata doveli članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić i nekonstituiranju komisije za pripremu izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Nigdje ne piše, ni u Ustavu niti u ijednom zakonu, da je Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP) uvjet za formiranje Vijeća ministara. To je njihov prijevod njihovih političkih potreba i potpuno je jasno da su oni izvršili blokadu time što su ispostavili ANP kao uvjet - rekao je Košarac.  

On smatra kako sve to ima za cilj da se destabiliziraju politike SNSD-a i njegovih koalicionih partnera, a koje su bazični politički ciljevi RS i gdje je ANP odbačen i kao uvjet i kao sadržaj, s obzirom na činjenicu da su institucije Republike donijele odluku o njenoj vojnoj neutralnosti. 

- Ne poštuje se izborna volja građana RS time što se izbornim pobjednicima onemogućava ulazak u zajedničke organe vlasti. Oni koji negiraju ustavni kapacitet i izbornu volju građana RS s tim moraju prestati - naglasio je Košarac.

Košarac kaže da u SNSD-u nisu opterećeni time što ne čine strukturu vlasti na zajedničkom nivou.

- Opterećeni smo time da očuvamo ustavni kapacitet RS, da se poštuje izborna volja građana i da onemogućimo antidejtonsko djelovanje bilo kojih političkih struktura potpomognutih pojedinim ambasadama - kazao je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.