PRIZNANJA

Lajčaku dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru

Ministar vanjskih poslova Slovačke prošetao s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

12.9.2019

Miroslav Lajčak, Ljubo Bešlić - Avaz
Lajčak u šetnji Mostarom - Avaz
Lajčak i Bešlić na Starom mostu - Avaz
Lajčak sa gradonačelnikom Mostara - Avaz
Lajčaku dodijeljen počasni doktorat SUM-a - Avaz

Ministru vanjskih poslova Slovačke i bivšem visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku danas je dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru (SUM). 

- Želim zahvaliti Sveučilištu u Mostaru na odluci da mi dodijele počasni doktorat. To visoko cijenim jer je to sveučilište dobro poznato u svijetu - kazao je Lačak. 

Lajčak je uoči svečane ceremonije počasnog doktorata kazao kako je stava da Evropska unija treba biti aktivna, vidljiva i prisutna na ovom području.

- Nije tajna da pitanje proširenja trenutno nije vrlo popularno, jer ima mišljenja da se Evropska unija treba prvo unutrašnje konsolidirati, završiti pitanje Brexita, riješiti pitanje Turske i tek onda da se počnemo baviti proširenjem. Međutim, ja smatram da je to greška, da svi ti procesi moraju ići paralelno, jer nemamo taj luksuz da ostavimo ovo područje da čeka pet godina. Stoga, moramo se angažirati, jer Balkan je dio evropskih rješenja, nije to usluga koju Evropska unija daje ovom području - rekao je on.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, koji se jutros sastao s Lajčakom, kazao je kako se nada da će se nakon subote, nakon Kongresa SDA, početi intenzivnije razgovarati o ključnim pitanjima kako bi profunkcionirala vlast.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.