AKTUELNO

Hitna sjednica Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ''Pazarić'

Mi imamo informacije da se tu dešavaju neke nepravilnosti i Ministarstvo će definitivno reagirati, kazao je Drljača

Drljača o Zavodu "Pazarić". Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

13.9.2019

Danas će biti održana hitna sjednica Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ''Pazarić'' na kojoj će se definirati zaključci povodom datih okolnosti i navoda o stanju u toj instituciji. 

Resorni federalni ministar Vesko Drljača za "Avaz" je kazao kako očekuje zaključke Upravnog odbora i detaljne analize događaja u "Pazariću", nakon kojih će i sam reagirati. 

- Mi imamo informacije da se tu dešavaju neke nepravilnosti i Ministarstvo će definitivno reagirati. Podržavamo organe unutrašnjih i inspekcijskih poslova koji rade na rasvjetljavanju ovog slučaja. Neophodno je da se utvrdi odgovornost onih koji su radili nezakonito te napravi iskorak u poboljšanju kvaliteta usluga ove institucije - istakao je Drljača. 

Kada je riječ konkretno o Ministarstvu, krajem prošle godine je, ističe Drljača, formirana komisija čiji je zadatak izvršiti reviziju svih ulaganja u ovu instituciju od 2009. do 2019. godine.

- Naravno, Upravni odbor koji je nedavno formiran je nakon indicija o nepravilnosti koje se tamo događaju dao saglasnost direktoru Zavoda "Pazarić" da pokrene procedure prema nadležnom organu unutrašnjih poslova i SIPA-i da obave kontrolu svih sumnjivih aktivnosti koje su se dešavale - poručuje Drljača. 

Podsjetimo, tri inspektora Federalne uprave policije (FUP) posjetila su danas ovaj zavod. Tu informaciju za "Avaz" je potvrdio direktor ovog zavoda Redžep Salić, koji je u potresnom govoru u Federalnom parlamentu prije dva dana iznio šokantne informacije o stanju, kriminalu i nadasve o lošem odnosu prema štićenicima.

- Oni su došli na osnovu prijave koju sam uputio prije mjesec i po i zakazali su termin za utorak (17. septembar) da se ja javim u FUP kako bih dao izjavu. Vrlo kratko su se zadržali. Nakon što dam izjavu, upute, onda će oni postupiti po svojoj proceduri. Meni je drago, jako sam sretan što su inspektori promptno djelovali nakon mog obraćanja u Parlamentu FBiH. Došli su, dakle, nakon što sam im uputio poziv u ime Upravnog odbora - rekao je Salić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.