AKTUELNO

SDA danas bira novo rukovodstvo: Izetbegović jedini kandidat za predsjednika, 15 imena u utrci za devet potpredsjednika

U utrci su Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Mirsad Zaimović, Amir Fazlić, Edin Ramić, Safet Softić, Denis Zvizdić, Šemsudin Dedić, ali i Melika Mahmutbegović i Alma Čolo

SDA bira novo rukovodstvo. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

14.9.2019

Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održan danas u Sarajevu. 

Delegati, njih 1.340 će imati priliku da pored predsjednika SDA biraju i devet potpredsjednika stranke.  Ovo je prvi put da će na ova stranka birati devet potpresjednika između 15 kandidata. Do sada je SDA imala sedam potpredsjednika i ova pozicija jedna je do važnijih u organima ove stranke.

Na prošlom Kongresu, upravo je bila najveća bitka za ovu poziciju, a pljuštale su optužbe da je Kongres i namješten.

Prema nezvaničnim podacima, u utrci za nove potpredsjednike su Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Mirsad Zaimović, Amir Fazlić, Edin Ramić, Safet Softić, Denis Zvizdić, Šemsudin Dedić, ali i Melika Mahmutbegović i Alma Čolo.

Osim predsjednika, novog-starog Bakira Izetbegovića, s obzirom da je jedini kandidat SDA, će birati i članove Glavnog odbora, Etičkog odbora SDA i Nadzornog odbora.

Kongres SDA danas će usvojiti i novi Statut SDA kojim se ograničava broj mandata predsjednika kantonalnih, gradskih i općinskih odbora. Izmjenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsjednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata. Ova izmjena primjenjivat će se retroaktivno.

Danas će biti usvojena i Programska deklaracija kojom će se definirati politička pozicija i politika SDA u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.