ZAKLJUČAK

Upravni odbor tvrdi: U Zavodu "Pazarić" je sve sjajno, direktor Salić poručio "izborit ću se za štićenike"

Upravnom odboru trebalo više od sedam sati da se usaglase oko nekoliko rečenica

Predsjednica UO Janja Milinković u obilasku Zavoda sa direktorom Salićem. S. Šabić

Piše: S. ŠABIĆ

14.9.2019

Na maratonskoj sjednici Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ''Pazarić'', koja je trajala više od sedam sati, donesen je zaključak da je u ovoj ustanovi sve sjajno te da nije ništa onako kako je direktor Redžep Salić prikazao javnosti.

- U pogledu izjava direktora da su korisnici gladni, neuhranjeni i prljavi, ovaj Upravni odbor te navode negira. Senzacionalno iznošenje tvrdnji da je u Zavodu ogroman kriminal ovaj UO smatra neprimjerenim, neodgovornim i ishitrenim, odnosno nedopuštenim, imajući u vidu da zakon zabranjuje optuživanje bilo koga bez dokaza i dokazane krivnje od nadležnih organa – navodi se u saopćenju Upravnog odbora.

Nakon što je UO trebalo više od sedam sati da se usaglase oko nekoliko rečenica, ipak su se na kraju složili da u Zavodu ima ozbiljnih problema te su direktoru Saliću ranije dali saglasnost da obavijesti sve nadležne institucije radi utvrđivanja svih sumnjivih radnji u vezi s izvođenjem građevinskih radova u Zavodu ''Pazarić''.

Novinar „Avaza“ je pratio dešavanja na vanrednoj sjednici Upravnog odbora kada mu je u jednom momentu prišao član UO Anes Kaleta i, u vidno alkoholiziranom stanju, verbalno ga napao. Kaleta je potom nastavio galamiti hodnicima Uprave Zavoda, nakon čega se obrušio na direktora Salića, izrekavši mu brojne prijetnje i uvrede.

Direktor Salić je kratko za „Avaz“ prokomentirao zaključke s Upravnog odbora.

- Mislio sam da će cilj sjednice biti kako riješiti situaciju u Zavodu, kako će nam pomoći... Međutim, mene nije niko ništa pitao, treba li nam išta. Cilj sjednice je zapravo bio samo demanti mojih navoda. Ništa me neće zaustaviti da se borim za bolji Zavod i za naše štićenike – kazao je Salić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.