LIČNOST SEDMICE

Pravda važnija od fotelje

Sateliti hobotnice, čija je glava godinama bila u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, za to vrijeme, sada je već evidentno, učinili su sve da se kriminal ne procesuira

Redžep Salić. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

7.12.2019

Redžep Salić, bivši direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Pazarić, prvi je progovorio o kriminalnoj hobotnici u ovoj ustanovi, o rođačko-ljubavno-nepotističkim vezama koje su decenijama isisavale stotine hiljada maraka.

Memli zidovi

Zato danas štićenici spavaju u oronulim sobama, kupaju se u memli kupatilima, jedu u restoranu u društvu žohara, hodaju u poderanoj odjeći... Sve je to Salić uvidio u prvih 15 dana svog mandata i odlučio krenuti u obračun s kriminalnim pipcima.

Za to vrijeme, sad je već evidentno, sateliti hobotnice, čija je glava godinama bila u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, učinili su sve da se kriminal ne procesuira. Kako? Jednostavno - smjenom Redžepa Salića.

Pametnom je i išaret dovoljan, kažu naši stari. Kako, onda, drugačije tumačiti odluke Fadila Novalića, premijera Vlade FBiH, i ministra Veska Drljače da, prvo, smijene Salića po svaku cijenu, a onda da na direktorsku poziciju postave Mevlidu Bandić, koja je bila član Upravnog odbora Pazarića, nego kao pokušaj prikrivanja kriminala u kojem prste imaju mnogi?

Taj sastav Upravnog odbora koštao je Zavod u Pazariću najmanje 420.000 KM! Raznim mahinacijama bivše Uprave, direktori su prisvojili enormno bogatstvo. Čak su kreveti namijenjeni štićenicima, završavali u privatnim domovima i vikendicama. Renovirala su se i kupatila. Prije Salića, neki od radnika dolazili su pijani na posao. Njegovim dolaskom počeo se zavoditi red u ovoj ustanovi.

A da je šutio, mogao je biti direktor najmanje 15 godina ili dok ga zdravlje služi, sve po matrici - ne talasaj. Salić je odlučio govoriti, jer su mu štićenici na prvom mjestu.

Gorko zaplakao

I onog dana kad su ga smijenili (potpisnik ovih redova je to svojim očima gledao) desetak štićenika u Zavodu okupilo se oko njega grleći ga kao oca. Ni on nije izdržao, gorko je zaplakao i otišao iz Zavoda.

Njegovom smjenom nijedan problem neće biti riješen. Naprotiv. Tek sada, i to pod strogom lupom javnosti, novoj Upravi slijedi grčevita borba za opstanak ove ustanove, koja je nekima jedino utočište.

Iz biografije

Redžep Salić rođen je 18. oktobra 1967. godine u Plavu u Crnoj Gori. Srednju školu završio je u Sarajevu, na Ilidži, a Šumarski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu. Magistar je ekonomskih nauka. Otac je dvoje djece. 

U Pazariću je bio direktor nepunih šest mjeseci. Prije toga je bio generalni direktor njemačke kompanije “Grube” za jugoistočnu Evropu. Radio je i u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, u Sektoru za evropske fondove i u Sektoru za energetsku efikasnost. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.