TALENTI

BiH nije zemlja pogodna za bavljenje naukom

Njen projekt o upotrebi infracrvene termografije za detekciju oštećenja izabran kao jedan od najboljih u Evropi

Lošić: U SAD osvojila čak četiri medalje. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

20.9.2019

Darovita Zeničanka Melika Lošić, učenica sarajevske Srednje škole “Richmond Park”, vlasnica je brojnih medalja koje je osvojila na smotrama znanja. Gdje god se pojavi, briljira i oduševi, a samo je u SAD osvojila čak četiri medalje.

Realizirati u praksi

- Osvojila sam tri zlatne i dvije srebrene medalje na Globalnoj rundi Svjetskog kupa srednjoškolaca iz nauke i tehnologije, književnosti, zlatnu i tri srebrene medalje iz oblasti nauke i tehnologije, književnosti, debate i ukupnog poretka na Rundi šampiona Svjetskog kupa srednjoškolaca na Univerzitetu Yale… – govori ona.

Upravo je njen projekt o upotrebi infracrvene termografije za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima izabran kao jedan od najboljih u Evropi.

- Nadam se da će se u skoroj budućnosti uspjeti realizirati i u praksi – kaže Lošić.

Nadarena i uspješna Lošić ističe da za osobe poput nje ima mjesta u BiH, ali…

- Sve ovisi o oblasti kojom se bavite. Za bavljenje naukom BiH nije pogodna zemlja, zbog nedostatka opreme i malo ulaganja – iskrena je Lošić.

Puno ponuda

Ističe da već ima ponuda iz različitih zemalja, ali i BiH, ali  još nije donijela odluku.

- Nastojat ću pomagati BiH bez obzira na to gdje bila. Nije bitno gdje ste, nego koliko znate, ali nekad se u drugim državama susreću bolji uvjeti za rad i veća ulaganja u nauku – smatra ona.

Drugo mjesto u Brazilu

Lošić je osvojila i drugo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi naučnih projekata u Brazilu. Regionalna je finalistica Google Science Faira za regiju Evrope, Bliskog istoka i Afrike. To su samo  neke od nagrada u vlasništvu perspektivne Zeničanke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.