SIGURNOSNA SITUACIJA Otvorena i transparentna rasprava

Građanski skup o migrantskoj krizi u subotu u Bihaću

Cilj ukazivanje na aktivnosti i mjere koje bi bile u funkciji rješavanja postojećeg stanja, a uz uključivanje nadležnih organa i institucija kantona i države

Piše: Fena

Migranti u Bihaću

Foto: Arhiv


Nakon duže rasprave i priprema, u organizaciji Vijeća građana Unsko-sanskog kantona (USK) u subotu, 21. septembra, u Bihaću bit će održana javna rasprava o migrantskoj krizi u USK. 

Povodom toga, Vijeće poziva građane na javnu otvorenu i transparentnu raspravu o migrantskoj krizi koja potresa USK, a koja će biti održana u prostorijama velike sale Doma kulture Bihać, s početkom u 17 sati.

Zbog lošeg društveno-sigurnosnog stanja građana, prije svega Bihaća, Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe, Bužima, pa i drugih općina USK i enormnog priliva migranata, zakazana je javna rasprava čiji je cilj ukazivanje na aktivnosti i mjere koje bi bile u funkciji rješavanja postojećeg stanja, a uz uključivanje nadležnih organa i institucija kantona i države.

- Stoga, nakon diskusija i rasprava, te informacija o sigurnosnoj situaciji na području USK od pozvanih nadležnih organa policije i predstavnika Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom koja djeluje pod patronatom Vlade USK, pokrećemo inicijativu o formiranju naših građanskih operativnih i izvršnih tijela koje će u daljnjim aktivnostima predstavljati građane i rukovoditi svim daljnjim procesima koje će uslijediti nakon donošenja zaključaka i usvajanja odluka - najavilo je Vijeće građana USK u saopćenju za javnost.

Vijeće građana USK djeluje pod pokroviteljstvom svojih okupljenih zainteresiranih članica koje su i pravno registrirani subjekti, uključujući i Regionalno udruženje ''Organizatori otpora Krajine'', koje je i pokrovitelj najavljenog skupa.

Vijeće građana odredit će radno tijelo koje će voditi javnu raspravu o migrantskoj krizi.

Regionalno vijeće građana je osnovano 2013. godine i ima svoje podružnice, a djeluje u sklopu Vijeća građana BiH. Radi se o asocijaciji utemeljenoj na građanskim inicijativama koja kao pokret okuplja organizacije civilnog društva, zainteresirana udruženja, građane, grupe građana na društvenim mrežama, političke partije-stranke i sva druga pravna i fizička lica koja se bave društveno angažiranim temama - navodi se u saopćenju.

Više o temi

MIGRANTSKA KRIZA
Bišćanima prekipjelo, u nedjelju okupljanje
NA VRH

Komentari