SARAJEVO

Ojačati borbu protiv nezakonite trgovine u BiH

Razviti nove strategije za sve zemlje regiona. Agencije

Avaz.ba

23.9.2019

Sutra u Sarajevu počinje dvodnevni susret “Nacionalni strateški dijalog” o temi borbe protiv nezakonite trgovine u Bosni i Hercegovini. 

Ovu je inicijativu organizirao Međunarodni institut za krivično pravo i ljudska prava u Siracusi, nevladina organizacija iz Italije sa sjedištem u Siracusi (Italija) koja se već gotovo 50 godina bavi borbom protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i zaštitom ljudskih prava širom svijeta. 

U inicijativi će učestvovati brojni predstavnici najvažnijih institucija u državi koje su uključene u borbu protiv ove pojave. Naime, ministar pravde, zamjenik ministra sigurnosti i mnogi drugi članovi Državne agencije za istrage i zaštitu bit će dio ovog događaja. Osim toga, bit će prisutni mnogi tužioci, velika delegacija policijske uprave koja je posvećena borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, razni članovi Agencije za sprečavanje korupcije i različiti predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Glavni cilj ove inicijative jeste razgovarati s različitim nacionalnim tijelima o glavnim izazovima koje stvara nezakonita trgovina u ovoj zemlji te istovremeno razviti nove strategije suprotstavljanja ovoj pojavi u međunarodnom okruženju. Nacionalni strateški dijalog zapravo organizira Međunarodni institut u Siracusi u sklopu svog projekta “Jačanje borbe protiv nezakonite trgovine u jugoistočnoj Evropi”, koji ne uključuje samo Bosnu i Hercegovinu nego sve zemlje regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.