KLINIKA

Novim aparatom umanjuje se postotak zračenja pacijenata

Idealan za snimanje organa u pokretu i pedijatrijske pacijente

Piše: Avaz.ba

25.9.2019

Privatna zdravstvena ustanova ''Eurofarm Centar'' je na tržište Bosne i Hercegovine prije mjesec pustila u rad "Canon Aquilion One" - najsavremeniji CT uređaj u našem regionu.

Zahvaljujući niskim dozama zračenja i brzoj rotaciji rendgenske cijevi te obuhvatanju velike zapremine tkiva pri jednoj rotaciji (16 cm u odnosu na 4 cm kod klasičnog CT uređaja), CT Aquillion ONE je idealan aparat za dijagnostičko snimanje organa u pokretu (prvenstveno srca i pluća), pri čemu se smanjuje i količina kontrasta koji se koristi pri klasičnim CT snimanjima (max 50 ml u odnosu na klasični CT uređaj kod kojeg se ne daje manje od 120 ml).

Umanjen postotak zračenja znači više prostora za eventualna dodatna snimanja. Zbog njegove brzine smanjuje se i količina radijacije, zbog čega je ovaj uređaj pogodan i za pedijatrijske pacijente.

Aparat je opremljen najsavremenijim softverom za obradu slike i izradu 3D rekonstrukcija, što je od ogromnog značaja za planiranje interventnih i hirurških procedura. 3D rekonstrukcije su od velikog značaja za sljedećeg ljekara u nizu koji će bolest tretirati.



Aparat je opremljen najsavreminijim softerom za obradu slike - Avaz
Najsavremeniji CT uređaj u našem regionu - Avaz
Idealan za snimanje organa u pokretu i pedijatrijske pacijente - Avaz
Virtuelna kolonoskopija - Avaz
CT Coronarografija - Avaz
+1

Svi pregledi se obavljaju u prisustvu radiologa te je moguće odmah dobiti preliminarni nalaz i mišljenje, eventualno proširiti pregled na druge regije ili dopuniti pregled drugom metodom, kao što je ultrazvuk. Prije skeniranja svaki pacijent mora obaviti razgovor s ljekarom kako bi se izvršila procjena je li pacijent kandidat za skeniranje.

- Zdravlje pacijenata je na prvom mjestu te će skeniranje biti odobreno jedino kada dobrobit tog pregleda prevazilazi rizike od dijagnostičke metode - poručili su iz ''Eurofarm Centra''.

Rezervacije termina je moguće izvršiti telefonskim putem pozivom na broj 033/296-375 i 033/296-379 ili online, putem web-stranice www.poliklinika.eurofarmcentar.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.