SARAJEVO Federalni ministar rada i socijalne politike

Drljača: Možemo konstatirati da je donesen novi Zakon o radu

Istaknuo je da donošenje zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca predstavlja nastavak radne reforme

Al. Ti. / Avaz.ba

Vesko Drljača

Foto: M. Kadrić


Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je danas nakon održane sjednice Vlade BiH da je donesen Zakon o radu koji je usvojen u Predstavničkom domu i bit će na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Kada govorimo o reformi radnog zakonodavstva, možemo konstatirati da je donesen Zakon o radu. Zakon o zaštiti na radu i Zakon o rješavanju radnih sporova usvojen je na Predstavničkom domu i očekujemo da će ti zakoni biti vjerovatno na narednoj sjednici Doma naroda na razmatranju. Ukoliko ih Dom naroda usvoji u istom obliku, ti zakoni stupaju na snagu - kazao je Drljača.

Istaknuo je da donošenje zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca predstavlja nastavak radne reforme.

- To je vrlo značajan segment. Cilj je unaprijediti slobodno organiziranje sindikata i udruženja poslodavaca. Omogućiti osnivanje saveza i udruženja te unaprijediti socijalni i ekonomski dijalog u cilju zaključivanja kolektivnih ugovora - istaknuo je Drljača.

Dodao je da je poznato da nema velike reforme bez konsenzusa socijalnih partnera.

- Sindikati, poslodavci i Vlada moraju imati konsenzus o najkrupnijim pitanjima i to je bitan element za kvalitetnu reformu.

Napomenuo je da je bitno koliko procentualno može biti članova u nekom sindikatu ili u udruženju poslodavaca da bi bile reprezentativne.

- Kada se radi o reprezentativnosti za teritorij FBiH, najmanje 15 posto zaposlenih u Federaciji koji djeluje u tri oblasti i na teritoriji tri kantona.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na