REPUBLIKA SRPSKA

Ukidaju se sudske takse na izdata uvjerenja u RS

Očekuje se od Vlade da detaljno analizira koliko je imovine

Zasjeda NSRS. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

27.9.2019

Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama, koji je razmotrila Narodna skupštine Republike Srpske, predviđeno je da se ove takse ukidaju za podnesak kojim se traži uvjerenje i sudske takse za izdato uvjerenje, kao i sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda i sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod. 

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt, rekao je da se Vlada opredijelila za izmjene tog akta s ciljem da se ukidanjem, odnosno smanjivanjem neporeskih davanja, unaprijedi poslovno okruženje u Republici, te smanje opterećenja privrede i stanovništva neporeskim davanjima.

U obrazloženju ovog nacrta se navodi da je Vlada, na osnovu svog ranijeg zaključka, zadužila Ministarstvo pravde da pokrene postupak izmjene Zakona o sudskim taksama, radi ukidanja te sudske takse na podneske za izdavanje uvjerenja, sadržane u Prilogu Zakona, Taksenoj tarifi, Tarifni broj 24, s ciljem ukidanja neporeskih davanja.

Ministarstvo pravde pristupilo je izmjenama Zakona o sudskim taksama, radi ukidanja sudske takse za podnesak kojim se traži uvjerenje (5 KM) i sudske takse za izdato uvjerenje (10 KM) sadržane u Tarifnom broju 24.

Ministarstvo je, takođe, dobilo inicijativu Advokatske komore Republike Srpske, kojom se predlaže ukidanje sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda /pet KM/ i sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod (10 KM), sadržanih u Prilogu Zakona, Taksenoj tarifi, Tarifni broj 25a.

- Ministarstvo je cijenilo da je inicijativa opravdana, s obzirom da se ukidanjem ovih sudskih taksi neće znatno uticati na smanjenje javnih prihoda, a izbjeći će se gužve na šalterima, smanjiti broj telefonskih poziva, povećati efikasnost rada sudova i olakšati pristup sudovima, jer će stranke putem jedinstvenog pristupnog koda, na koji se ne bi morala plaćati sudska taksa, moći dobiti informacije o predmetu - navodi se u obrazloženju ovog akta.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković u ranijoj skupštinskoj raspravi rekao je da su izmjene ovog zakona bitan pomak u olakšavanju rada ljudima koji se obraćaju sudovima, ali i advokatima i građanima.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da usvajanje ovog nacrta zakona predstavlja izvjesni napredak, ali samo u sferi sudskih taksa.

On je rekao da očekuje od Vlade da detaljno analizira koliko je imovine i potraživanja Srpske zarobljeno u republičkim sudovima.

- Tvrdim da je riječ o stotinama miliona KM - rekao je Stanić i naglasio da neodgovorni sudovi dopuštaju da se sporovi vode predugo, a pogotovo kada je riječ o preduzećima u stečaju, gdje se dešavaju velike malverzacije.

Narodna skupština je razmotrila ovaj nacrt zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.